latinica  ћирилица
01/06/2023 |  15:19 ⇒ 15:22 | Autor: sputniknews.com

Rjabkov: Zemlje koje podržavaju sankcije ne mogu u BRIKS

Moskva ponovo potvrđuje svoj nepokolebljivi stav da u BRIKS-u ne bi trebalo da bude država koje su se pridružile nezakonitoj politici jednostranih sankcija protiv Rusije i drugih zemalja, rekao je zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.
Sergej Rjabkov (Foto: EPA-EFE/MARTIAL TREZZINI, ilustracija) -
Sergej Rjabkov (Foto: EPA-EFE/MARTIAL TREZZINI, ilustracija)

- Svaka zemlja koja je pokazala interesovanje da se pridruži BRIKS-u veoma je važna sama po sebi. Ne možemo se voditi nekim vještačkim kriterijumima za njihov prijem. Ipak, potvrđujem našu nepokolebljivu riješenost da polazimo od činjenice da u BRIKS-u ne bi trebalo da bude zemalja koje su se pridružile nezakonitoj, nelegalnoj politici jednostranih sankcija koje se primjenjuju protiv Rusije i drugih država - rekao je Rjabkov.

On je napomenuo da Rusija "kao jedna od najuticajnijih zemalja današnjice, država-civilizacija, zemlja koja najpouzdanije osigurava i sopstvenu bezbjednost i svoje interese, ima ključnu riječ u tome ko će, kako i kada biti primljen u BRIKS".

- Razumijemo da se BRIKS treba širiti. Postoji nekoliko regiona koji su recimo nedovoljno ili uopšte nisu predstavljeni u BRIKS-u. Podržavamo interesovanje koje zemlje pokazuju i siguran sam da će tokom ministarskog sastanka (BRIKS-a) to biti jedna od glavnih tema - rekao je Rjabkov.

Kako je istakao, nakon sastanka u Kejptaunu biće objavljen impozantan i važan završni dokument.