latinica  ћирилица
01/06/2023 |  17:18 ⇒ 17:21 | Autor: Agencije

Vučić nakon niza sastanaka sa evropskim liderima: Јasno ko je odgovoran

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon niza sastanaka sa evropskim liderima na samitu Evropske političke zajednice u Kišinjevu da je sve jasnije ko je odgovoran za probleme i nasilje na Kosovu i Metohiji, te potvrdio da se sastao i sa predsjednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim.
Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/bs) -
Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/bs)

Vučić je rekao da je jedna od glavnih tema sastanaka, uz Ukrajinu, bilo rješavanje problema Kosova i Metohije i da je predsjednik privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani odbila da tokom Samita razgovara sa srpskom delegacijom.

- Osmanijeva je govorila, govorio sam i ja, oni nisu željeli nikakav susret sa srpskom delegacijom i što mislim da nije naišlo na odobravanje bilo koga. Mi uvijek želimo razgovore i nemam problem da razgovaramo, ali je, čini mi se, sve jasnije ko je odgovoran za probleme i nasilje na Kosovu i Metohiji - rekao je Vučić.

Vučić je rekao da se sastao i sa Zelenskim i podsjetio da Ukrajina nije priznala nezavisnost samoproglašenog Kosova.

On je podsjetio da je Srbija odluku o sankcijama protiv Rusije donijela u martu prošle godine, kao i da takvu odluku ne može da promijeni jedan razgovor sa Zelenskim.

- Imali smo kratak, korektan razgovor, ali odluku o sankcijama donose građani Srbije preko svog rukovodstva. Mi smo svoju odluku donojeli u martu 2022. godine i dali svoju poziciju. Nikada ne možete jednim razgovorom da mijenjate bilo čiju poziciju - rekao je Vučić.