latinica  ћирилица
01/06/2023 |  19:22 ⇒ 19:28 | Autor: RTRS

Okrugli sto u Kini: Razmjena iskustava u budućnosti i zajednički rad na razvoju i prosperitetu (FOTO)

Razmjena iskustava u budućnosti i zajednički rad na razvoju i prosperitetu, poruka je okruglog stola koji je održan za novinare iz Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u gradu Kandžo u Kini.
Okrugli sto u Kini - Foto: RTRS
Okrugli sto u KiniFoto: RTRS

Okrugli sto koji je održan u Hebej provinciji, bio je prilika za razmjenu mišljenja, novinara sa dva kontinenta.

Novinari iz zemalja srednje i istočne Evrope mišljenja su da Kina podržava mir, tretira sve zemlje jednako i poštuje sve kulture i civilizacije, kao i njeni građani koji ne kriju gostoprimstvo prema strancima.

Okrugli sto u Kini (Foto: RTRS)

Dolazak u Kinu i upoznavanje društveno socijalnih prilika, otvara nova vrata za upoznavanje ove zemlje, ali istovremeno i za bolje izvještavanje o njoj.

- Političke, ekonomske, socijalne i istorijske razlike između zemalja Centralne i Istočne Evrope i Kine nisu prepreke, već prilika za unapređenje međusobnog razumijevanja - izjavila je Helena Kočeva iz Češke.

Danas, kada je sudbina svih zemalja blisko povezana, globalna štampa mora se pridržavati uzajamnog poštovanja i jednakog tretmana, produbljivati razumijevanje razlika između svoje i drugih civilizacija i promovisati razmjenu, dijalog i harmoničan suživot među različitim civilizacijama, mišljenja je sekretar Sekretarijata Svekineskog udruženja novinara, Tijan Јuhon.

- Kinesko udruženje novinara spremno je raditi s prijateljima iz novinarskih krugova drugih zemalja kako bi unaprijedilo konsenzus o međusobnom učenju među civilizacijama, obogatilo oblike uzajamnog učenja među civilizacijama, ispričalo dobre priče i doprinijelo stvaranju svijetlije budućnosti zajedničkog prosperiteta - rekao je Tijan.

Da se mehanizam saradnje između Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope uvijek držao jednakosti, obostrane koristi, otvorenosti i inkluzivnosti, te da je postigao plodne rezultate u praktičnoj saradnji u različitim oblastima, smatra Đijang Јu, specijalni predstavnik za pitanja saradnje Kine i zemalja srednje i istočne Evrope, Ministarstva vanjskih poslova Kine.

- Nadamo se da će novinari iz medija moći sagledati odnose između dvije strane iz šire i dugoročne perspektive, povećati međusobnu pažnju i izvještavanje, promovisati međusobno razumijevanje i prijateljstvo između dva naroda i pomoći da se saradnja Kine i zemalja centralne i istočne Evrope razvija zdravo i održivo - izjavila je Đijang.

Mnogi od učesnika održanog okruglog stola, mišljenja su da Zapadni mediji, ne prenose istinitu sliku o Kini, zbog čega se stvaraju brojne predrasude u očima drugih naroda.

Domaćin okruglog stola je Kinesko udruženje novinara, a pored domaćih medija, u trominutnoj diskusiji učestvovali su novinarski predstavnici iz Republike Srpske, Federacije BiH-a, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Mađarske, Češke, Rumunije i Bugarske.

Pripremila: Branka Kesić.