latinica  ћирилица
01/06/2023 |  20:46 | Autor: SRNA

Za rekonstrukciju Crkve Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću 220.000 evra

Vlada Crne Gore u tehničkom mandatu zadužila je Ministarstvo finansija da Eparhiji budimljansko-nikšićkoj uplati 220.000 evra za rekonstrukciju Saborne crkve Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću.
Crna Gora (foto:Youtube/Skupština Crne Gore) -
Crna Gora (foto:Youtube/Skupština Crne Gore)

Kako je saopšteno nakon sjednice Vlade, u informaciji se navodi da je ovo jedan od najreprezentativnijih pravoslavnih hramova u Crnoj Gori koji posjeduje pravni satus kulturnog dobra pod državnom zaštitom.

Hram Svetog Vasilija Ostroškog je i svojevrstan znak kulturnog raspoznavanja Nikšića.

Navodi se da je ulaganje krajnje neophodno radi očuvanja ovog izuzetnog dobra kulturne baštine i ujedno je moralna obaveza prema junacima palim u ratovima za oslobođenje od 1875. do 1880. godine u čiju čast je i podignuta.

U saopštenju se dodaje da je u toku izdavanje konzervatorskih uslova od Uprave za zaštitu kulturnih dobara u svrhu izrade projekta za njenu rekonstrukciju koja bi podrazumijavala sanaciju fasade, zamjenu prozora i bakarnog krova, restauraciju satnog mehanizma i zvonarskog elektro-sistema, sanaciju elektro-instalacije, vodoinstalacije, izradu palionice svijeća i suvenirnice, popločavanje platoa i sanaciju stepeništa.