latinica  ћирилица
01/06/2023 |  21:13 ⇒ 02/06/2023 | 08:02 | Autor: RTRS

Đurđević: Očekuju nas ekstremi, obilne padavine i suše u jednom godišnjem dobu (VIDEO)

U jednom godišnjem dobu imaćemo dva ekstrema, a tome treba dodati još i šumske požare, koji su intenzivni posljednjih godina. Sve ovo nije teorija, već učimo na primjerima koje smo, nažalost, već imali, poručio je klimatolog Vladimir Đurđević, gostujući u našoj emisiji Pečat.
Vladimir Đurđević - Foto: RTRS
Vladimir ĐurđevićFoto: RTRS

Đurđević navodi da je u regionu i u jugoistočnoj Evropi, dakle u zemljama u našem okruženju, tempo dolaska klimatskih promjena nešto veći nego što je globalni prosjek.

- Temperatura brže raste, pa i te promjene. Uvećavaju se ekstremi, intenzivne padavine, ali i suše. Globalni šampioni smo u porastu ljetnjih temperatura. Za deset godina porast je 0,5 stepeni. Dakle, za 20 godina imamo porast od jednog stepena, što je izuzetno velika promjena - naglašava on.

Đurđević ističe da je nekoliko razloga za klimatske promjene.

- Pomjeranje klimatskih zona je evidentno. Mi smo u onoj čuvenoj, umjereno kontinentalnoj klimi, ali i na obodu mediteranske klime. Mi smo sada u jednoj od "vrućih tačaka", kako se to sada zove u klimatologiji - rekao je Đurđević.

On naglašava da trend promjena nije zahvatio samo naš region, već i cijelu planetu.

- Planeta jeste ugrožena. Prosječna temperatura je veća za 1,2 stepena. Običnom čovjeku to ne izgleda mnogo, jer dnevno temperatura raste i pada, ali gledajući na globalnom nivou, to je veoma opasno. Na primjer, Pariz je bio grad u kome nisu trebali klimatski uređaji, i zbog toga je bio veliki broj stradalih u toplotnom udaru 2003. godine. Takođe, i Vankuver je imao jak toplotni udar prije nekoliko godina - naveo je Đurđević.

Dotakao se i poplava i eventualnoj zaštiti od njih.

- Odvodni sistemi nisu adekvatni, jer su pravljeni za neke druge uslove. Očekujemo dodatno zagrijavanje, za još jedan stepen. Trebaju nam nasipi i treba da se brinemo zbog toplih, sušnih ljeta. A sve će to u budućnosti, i to bliskoj, biti još vidljivije. Branićemo se i od suše i od poplava. Naši nasipi treba da budu jači. Pravljeni su po standardima iz polovine 20. vijeka, a to u ovim uslovima nije dovoljno. Suočavamo se sa bujičnim poplavama, koje su, ne tako davno bile lokalnog karaktera. Sada je to globlana pojava - rekao je Đurđević.

On je naglasio da se u tim globalnim promjenama očekuju blaže zime, ali da to ne treba da nas raduje.