latinica  ћирилица
02/06/2023 |  10:49 ⇒ 10:54 | Autor: RTRS

Ljiljan - simbol Presvete Bogorodice

Ljiljan ili krin je simbol izabranosti, milosti Božije, pravednosti i čistote i brzo je postao simbol Presvete Bogorodice, naveo je, viši asistent na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci Dejan Došlić, gostujući u emisiji Eho nauke, Radija Republike Srpske.
Ljiljan (Foto: EPA-EFE/Tytus Zmijewski POLAND OUT/ilustracija) -
Ljiljan (Foto: EPA-EFE/Tytus Zmijewski POLAND OUT/ilustracija)

- Krunisanjem za kralja Srba, Bosne, Primorja i Zapadnih strana Stefan Tvrtko Kotromanić preuzeo je i vladarske insignije i prerogative, dvorska zvanja i dohotke koji su bili ekskluzivno pravo srpskih vladara, ali i uveo nove heraldičke obrasce među kojima je i grb sa šest ljiljana i lozom sa krstovima - ističe Došlić.

Kao heraldički simbol ljiljan se javlja u 13. i 14. vijeku i našao je svoje mjesto i na insignijama mnogih vladara, posebno francuskih, a kod kralja Tvrtka, ljiljan simboliše Presvetu Bogorodicu, dok loza sa krstovima označava Tvrtkovu povezanost sa rodom Nemanjića, kojoj je pripadao.

- Zanimljivo je, da je heraldički simbol ljiljana bio poznat i kod drugih srpskih vlasteoskih porodica. Možemo ga vidjeti na pečatu despota Stefana Lazarevića kao i pečatu despota Đurđa Brankovića - navodi Došlić.

Ljiljan je svesprisutan simbol mnogih hrišćanskih naroda i kao takav ostao je vijekovima do 1918, da bi opet postao aktuelan devedesetih godina prošlog prošlog vijeka.