latinica  ћирилица
02/06/2023 |  10:56 ⇒ 19:32 | Autor: RTRS

Obilježena 31 godina od formiranja Prvog i Drugog krajiškog korpusa VRS (FOTO/VIDEO)

U kasarni "Kozara" u Banjaluci, obilježena je 31 godina od formiranja Prvog i Drugog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske.
Obilježavanje - Kasarna Kozara -
Obilježavanje - Kasarna Kozara

- Prvi krajiški korpus Vojske Republike Srpske bio je armija sa 125.000 boraca koja je uspjela da se izvuče iz neprijateljskog okruženja od Brčkog, Grmeča, Vlašića i Ozrena i odbrani od takozvane Armije BiH i HVO-a. Bili smo u operativnom okruženju cijelom rijekom Savom kod Brčkog, rijekom Unom kod Grmeča, kod Vlašića rijekom Ugrom i na Ozrenu, rekao je Kelečević na obilježavanju Dana ova dva korpusa u banjalučkoj kasarni "Kozara" - rekao je danas ratni komandant Štaba Prvog krajiškog korpusa general Boško Kelečević.

On je istakao je takvo operativno okruženje tražilo velike snage da se taj prostor brani i odbrani od neprijateljskih snaga takozvane Armije BiH i Hrvatskog vijeća odbrane, koje su nastojale da presijeku taj kraj i da nema Republike Srpske.

- Umješnim komandovanjem komandanta Drugog krajiškog korpusa Momira Talića koji je dobrim dijelom vodio operativna dejstva i Prvog i Drugog krajiškog korpusa uspjeli smo da se probije "Koridor" na Vidovdan 1992. godine kroz Posavinu - istakao je Kelečević.

Kelečević je istakao da bez proboja "Koridora", u kojem su učestvovali i Prvi i Drugi krajiški korpusi, danas ne bi bilo Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, iz oba korupsa poginulo je više od 9.000 boraca.

Pomoćnik komandanta Drugog krajiškog korpusa pukovnik u penziji Mikajlo Mitrović rekao je da je taj korpus formiran po naređenju komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića na sjeverozapadnom dijelu Srpske.

- Drugi krajiški korpus je imao zadatak da sačuva srpski narod od genocida i on je to uspješno izvršio - istakao je Mitrović.

Mitrović je podsjetio da je tadašnje vrijeme bilo veoma teško jer je uporedo sa vođenjem borbenih dejstava protiv neprijateljskih snaga trebalo vršiti obuku i popunjavati jedinice Vojske Republike Srpske, dok su se istovremeno vodila borbena dejstva.

- Mi smo izvršili sve zadatke koje je pred nas postavio Glavni štab Vojske Republike Srpske -rekao je Mitrović.

Tim povodom, služen je parastos i položeni vijenci za 6.450 poginulih boraca Prvog krajiškog korpusa i više od 3.200 poginulih pripadnika Drugog krajiškog korpusa.

Vijence su položili ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić, predstavnici Prvog i Drugog krajiškog korpusa VRS, predstavnici Boračke organizacije Srpske, Boračke organizacije Laktaši, pripadnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, Udruženja "30. divizija Srbobran", Udruženja vojnih penzionera Republike Srpske.

Dan Prvog i Drugog krajiškog korpusa je dan kada se obilježava uspomena na sve operativne sastave koji su djelovali u okviru Vojske Republike Srpske tokom proteklog rata.

Prvi krajiški korpus brojao je 127.000 boraca i držao front u dužini od 1.160 kilometara, a popunjavao se sa teritorije 28 opština.

Drugi krajiški korpus brojao je od 16.000 do 20.000 vojnika, a imao je više od 2.000 poginulih boraca.