latinica  ћирилица
02/06/2023 |  13:27 ⇒ 14:06 | Autor: RTRS

Nešić-Poklukar: Nakon dogovora sa Evropolom, slijedi Fronteks

Ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić rekao je da kao dio Evropske unije, ali i bivše zajedničke države, vjeruje da u Briselu imaju važnog saveznika i prijatelja koji poznaje sve specifičnosti i odlike BiH.
Poklukar i Nešić - Foto: Ustupljena fotografija
Poklukar i NešićFoto: Ustupljena fotografija

- Mi nismo članica EU kao Slovenija, ali smatramo da i od nas makar malo zavisi bezbjednost cijele Evrope. Zato cijenim svu saradnju i pomoć - rekao je Nešić nakon razgovora sa slovenačkim kolegom Boštjanom Poklukarom.

Razgovarano je o nastavku i saradnji u oblasti bezbjednosti, posebno partnerskih odnosa i podrške u ispunjavanjnu uslova na evropskom putu BiH.

Nešić je naglasio da je Slovenija važan partner BiH u svakom segmentu pa tako i bezbjednosnom.

Informisao je ministra Poklukara da je evropska agenda na vrhu prioriteta Ministarstva bezbjednosti.

Podsjetio je da je mandat počeo uspostavljanjem pune saradnje sa Evropolom, a da je pred BiH pitanje saradnje sa Agencijom za evropsku graničnu i obalnu stražu Fronteks i da se nada da će biti postignut unutrašnji konsenzus kao i dogovor sa partnerima u Briselu oko toga.

- Mislim da bi to bio još jedan snažan iskorak u evropskoj agendi BiH i ja bih bio zadovoljan da to postignemo. U tom kontekstu, vrlo je značajna podrška i pomoć ministarstva unutrašnjih poslova Slovenije. Razgovarali smo o mogućnosti da našu saradnju unaprijedimo i na praktičan način u oblasti forenzike, trgovine ljudima i borbe protiv svakog oblika kriminala, izazovima u pogledu migrantske krize kao i o vrlo dobrim statistikama međusobne saradnje policijskih agencija dvije države - istakao je Nešić.

Slovenija je imala značajan uticaj na približavanju BiH Mehanizmu civilne zaštite EU što je rezultovalo potpisivanjem pristupa BiH ovom evropskom okviru te se Nešić zahvalio i za kontinuiranu podršku u oblasti civilne zaštite. Dijelimo zajedničku prošlost i mislim da je prirodno da dijelimo i zajedničku budućnost jednog dana kao dio EU, poručio je Nešić.

Ministar Poklukar je naglasio da je fokus bio na problemu migracija na Zapadnom Balkanu i saradnji u ovoj oblasti. Istovremeno podržao je BiH u pripremi za uspostavljanje saradnje sa Frontekst i izrazio spremnost za pomoć slovenskih policajaca kroz ovaj mehanizam EU za čuvanje i kontrolu granica.

Takođe razgovarano je o sprječavanju zloupotreba bezviznog režima za ulazak u zemlje EU i zajedničkog djelovanja u ovoj oblasti.

Istaknuta je važnost regionalne saradnje i zajedničkog djelovanja u oblasti bezbjednosti. Stoga je ministar Poklukar pozvao ministra Nešića u uzvratnu službenu posjetu Sloveniji na kojoj će se nastaviti razgovori o modalitetetima unapređenja saradnje.

Naglasio je da Slovenija i BiH imaju zajednički interes da imaju bezbjedno okruženje, te da je zbog toga potrebno imati zajednički pristup za rješavanje bezbjednosnih izazova.