latinica  ћирилица
02/06/2023 |  16:25 ⇒ 16:38 | Autor: TANЈUG

Marčinjak, ipak, sudi finale Lige šampiona

Poljski sudija Šimon Marčinjak ipak će suditi finale Lige šampiona, nakon što je protiv njega UEFA pokrenula postupak zbog prisustva na mitingu jedne ekstremne desničarske organizacije u Poljskoj.
Šimon Marčinjak (Foto: EPA-EFE/DAVID RAWCLIFFE) -
Šimon Marčinjak (Foto: EPA-EFE/DAVID RAWCLIFFE)

Marčinjak je poslao pismo u sjedište UEFA u Nionu, u kojem tvrdi da nije znao da je skup organizovala ekstremna desničarska organizacija.

- Nisam znao da je skup povezan sa poljskim ekstremno desničarskim pokretom. Da sam bio svjestan te činjenice, kategorički bih odbio pozivnicu. Važno je razumjeti da su vrijednosti koje promoviše taj pokret u potpunoj suprotnosti sa mojim ličnim ubjeđenjima i principima kojih se držim cijelog života - istakao je poljski sudija.

Unija evropskih fudbalskih asocijacija objavila je da će Marčinjak voditi finale Lige šampiona.

- Slijedeći Marčinjakovo saopštenje, UEFA smatra da su izvinjenje i objašnjenje iskreni. UEFA je takođe kontaktirala organizaciju "Nikada više" koja je povezana sa FARE mrežom, koja je prva izrazila zabrinutost zbog Marčinjakovog učešća u spornim događajima. Oni su tražili da Marčinjak ostane da sudi finale Lige šampiona, vjerujući da bi njegovo smjenjivanje samo poguralo promociju anti-diskriminatornih stavova - saopštila je UEFA.