latinica  ћирилица
02/06/2023 |  16:29 ⇒ 16:29 | Autor: SRNA

Posjete Viškovića Italiji i Kini - nastavak dobrih ekonomskih politika

Ekonomista Saša Stevanović ocijenio je danas za Srnu da posjeta premijera Republike Srpske Radovana Viškovića Kini predstavlja nastavak dobrih ekonomskih politika, a bitna je i posjeta Italiji, jer se domaća ekonomija mora kretati ka onim sistemima gdje se dešavaju promjene.
Saša Stevanović - Foto: RTRS
Saša StevanovićFoto: RTRS

- Ako posmatramo ekonomski sistem Srpske u prethodne tri godine, on je dobio 20.000 novih radnika, za razliku od Federacije BiH, gdje imamo 2.000 - rekao je Stevanović.

On je istakao da politike idu u pravcu koje je najavio predsjednik Kine Si Điping, prema kome svijet očekuju promjene kakve nisu viđene u prethodnih 100 godina. Riječ je o traženju načina da se uspostavi novi svjetski poredak jer se traži reforma UN, Međunarodnog monetarnog fonda, Svjetske banke, odnosno arhitekture koja je nastala 1945. godine.

Stevanović je istakao da svi predstavnici Srpske trebaju ići ka onim ekonomskim sistemima gdje se dešavaju te promjene, a Kina je jedan od dobitnika tih promjena, te nuditi ono što domaći ekonomski sistem može da ponudi.

On je rekao da mali ekonomski sistemi mogu da ponude ono što se u ekonomiji zove dizerfikacija finansiranja, podsjetivši da je Kina u Srpskoj već prisutna od ivestiranja u Stanarima.

Stevanović je naveo da je bitna i posjeta Italiji koja je treća ekonomija EU i dominira bankarskim sistemom EU.

On ja ukazao na situaciju u svijetu da se nastoje uspostaviti novi pogoni blizu granica EU, koja ima veliki problem sa depopulacijom.

- Potrebni su joj radnici koje mogu ili da uvezu ili da svoje pogone pogone postavljaju dovoljno blizu sebi - pojasnio je Stevanović.

Prema njegovim riječima, EU će u narednom periodu imati ekonomski rast koji će se realno kretati oko jednog procenta i s obzirom da Srpska u EU ostvaruje oko 70 odsto svog izvoza - mora se tražiti način da dizerfikuje svoj izvoz.

- Ako 70 odsto zavisite od ekonomije koja neće intenzivnije rasti, mora se tražiti način da se izvozi na ona tržišta koja intenzivnije rastu. I dobro je da budemo u promjenama, odnosno da budemo inicijativa, a ne defanziva - naveo je Stevanović.

Premijer Srpske Radovan Višković boravio je ove sedmice u posjeti italijanskoj regiji Friuli Venecija Đulija sa ciljem jačanje ekonomske i saradnje u oblasti obrazovanja, dok je u aprilu boravio u višednevnoj službenoj posjeti Kini, koju je ocijenio kao razvojnu šansu Srpske jer sa kineskim kompanijama Srpska radi na projektima vrijednim više od dvije milijarde KM.