latinica  ћирилица
02/06/2023 |  16:35 | Autor: SRNA

U Zvorniku počeo Festival guslara Srpske

U zvorničkom Domu omladine danas je počeo Festival guslara Republike Srpske takmičarskog karaktera na kojem učestvuje šezdesetak guslara iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.
Gusle - Foto: ilustracija
GusleFoto: ilustracija

Predsjednik Saveza guslara Republike Srpske Boško Golijanin rekao je Srni da je festival počeo kvalifikacionom audicijom i dodao da u polufinale prolazi 30 guslara, kao i 10 sa prošlogodišnjeg finala koji zahvaljujući plasmanu imaju pravo direktnog učešća bez audicije.

On je dodao da će nakon prve polufinalne večeri u finale, koje se održava sutra naveče, proći 20 guslara i da će tada biti proglašeni najbolji guslari u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji.

Najmlađi učesnih Festivala guslara Violeta Krajišnik, član Guslarskog društva "Filip Višnjić" iz Bijeljine, rekla je da očekuje dobar plasman i lijepo druženje, navodeći da se sa guslama druži desetak godina.

Član Guslarskog društva "Starina Novak" sa Pala Dušan Pejić rekao je da očekuje prije svega dobro i bratsko druženje na festivalu, da se gusle promovišu na pravi način, kako i zaslužuju, kao i da publika bude zadovljna.

Savez guslara Republike Srpske osnovan je 1993. godine na Palama. U Savezu je aktivno 17 društava koja broje 250 do 300 guslara sa tendencijom rasta broja članova svake godine.