latinica  ћирилица
02/06/2023 |  16:58 ⇒ 19:32 | Autor: RTRS

Nevesinje: Voda ispravna, moguće prolazno oničešćenje (VIDEO)

Voda iz gradskog vodovoda u Nevesinju ispravna je za piće, potvrdili su predstavnici nadležnih institucija, nakon što su pristigli  rezultati sa Instituta za javno zdravlje.
Pitka voda - Foto: RTRS
Pitka vodaFoto: RTRS

Od polovine prošle sedmice, zbog gastrointestinalnih tegoba, ljekari Doma zdravlja pregledali su 223 pacijenata. Epidemija enterokolitisa prijavljena je Institutu za javno zdravlje Republike Srpske.

Pacijenti, sa problemima mučnine, dijareje i povraćanja, manji broj sa povišenom temperaturom, počeli su se javljati krajem prošle sedmice, neki i po dva puta. S obzirom na to, da se posumnjalo na ispravnost vode, posljednji uzorci uzeti su u ponedjeljak.

Žarko Tamindžija, direktor Doma zdravlja Nevesinje, naveo je da niko od osoba sa tegobama nije hospitalizovan jer nije bilo potrebe. Naglasio je i da su lažne informacija da Dom zdravlja nije mogao da primi oboljele.

Kao mogući uzroci epidemije pominju se velike količine padavina, podzemne vode, tretirano voće, što nije isključiuo ni Tamindžija. 

Јelena Durić, epidemiolog iz Doma zdravlja Trebinje, navela je da se na osnovu izgleda epidemiološke krive i karakteristika oboljelih,  čini da je riječ o hidričnoj epidemiji, izazvanoj higijenski neispravnom vodom za piće.

Nedoumice u javnosti izazvalo je objavljivanje nalaza vode interne laboratorije Vodovoda, koja nije akreditovana. Ti nalazi nisu validni.

Slaviša Soknić, direktor Vodovoda Nevesinje, kaže da je bila greška što su objavili interni dokument, ali usljed pritiska javnosti, to je učinjeno. 

Dio građana sa zdravstvenim tegobama nije se javljao ljekaru, iako je imao blaže tegobe.

Analiza vode iz vodovoda vrši se dva puta mjesečno u Institutu. Stigli su i najnoviji.

Milenko Avdalović, načelnik Nevesinja, kaže da su juče dobili nalaze sa Zavoda za javno zdravlje, prema kojima je voda biološki i hemijski ispravna i ne šteti zdravlju.

Epidemiolozi ne isključuju mogućnost da je bilo prolaznog onečišćenja vode.

Durićeva navodi da je na osnovu uzoraka od ponedjeljka voda ispravna, ali da to treba da utvrde inspekcijski organi i Vodovod.

- Tek kada iz Trebinja i Mostara stignu rezultati analize biološkog materijala, uzetih od pacijenata, i sagleda njihov broj, moći će se govoriti o prestanku epidemije - zaključila je epidemiolog.