latinica  ћирилица
02/06/2023 |  18:00 ⇒ 18:02 | Autor: SRNA

Proglašenjem najboljih i koncertom pobjednika završen "Akordeon art plus"

Trinaesti internacionalni festival harmonike "Akordeon art plus", koji je okupio učesnike i članove žirija iz jedanaest zemalja, danas je svečano zatvoren dodjelom priznanja i nagrada i koncertima najuspješnijih.
Festival "Akordeon art plus" - Foto: SRNA
Festival "Akordeon art plus"Foto: SRNA

Dekan Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu Maja Žuža rekla je novinarima da je posjeta tokom trajanja festivala bila više nego zadovoljavajuća, dodajući da su opravdali nivo koji su zadali sebi još prošle godine, koja je isto bila vrlo uspješna.

- Ogromna posjećenost je bila na svim koncertnim dešavanjima, kao i takmičarskim. Drago namje zbog toga i očigledno je da smo učinili veliku stvar u pogledu popularizacije klasične muzike putem našeg festivala i razvijanja interesovanja sredine u kojoj živimo - istakla je Žuža.

Ona je zahvalila članovima stručnog žirija, takmičarima, njihovim roditeljima i profesorima, kao i gostima.

- Dodijelili smo veliki broj laureatskih nagrada. Bio je i sasvim solidan broj prvih nagrada što govori u prilog tome da je klasična muzika u ekspanziji u našoj sredini i to tako treba da ostane. Potrebno je da se i dalje razvija nivo interesovanja i svijesti djece i mladih o pravim i istinskim vrijednostima i u kontinuitetu unapređuju u vremenima koja dolaze - poručila je Žuža.

Јedanaestogodišnji Karlo Ljubojević iz Osijeka, u klasi Domagoja Marasa, istakao je da mu je učešće na festivalu novo iskustvo, jer je prvi put prvi u kategoriji takmičenja, odnosno laureat.

- Ovo je prvi put da sam otišao u drugu državu na takmičenje. Stvarno mi je čast što sam ovdje mogao doći i svi smo se dobro zabavili, roditelji, profesor i prijatelji i bilo mi je jako dobro - istakao je Ljubojević.

Na zatvaranju festivala proglašeni su pobjednici u okviru disciplina klavir, klavirski duo i klavirski praktikum. Nakon toga uslijedio je koncert pobjednika, a od 18.00 časova predviđeno je proglašenje pobjednika u disciplinama harmonika varijete, orkestri harmonika i kamerni ansambli, te završni koncert pobjednika.

Na otvaranju festivala, u utorak 30. maja, upriličen je nastup kamernih ansambala i Orkestra harmonika Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu pod rukovodstvom Dražana Kosorića.

U okviru Festivala održano je i peto Međunarodno takmičenje pijanista, a publika je imala priliku da uživa u koncertima ruskog pijaniste Andreja Gunjina i italijanskog akordeoniste Samuela Telarija.

Na "Akoredon art plusu" ove godine je bilo 300 takmičarskih prijava, a direktnih učesnika u festivalu zajedno sa članovima žirija i gostima 400. Majstorski kurs iz harmonike održao je profesor Klaudijuš Baran iz Poljske, a iz klavira Srđan Čaldarović iz Hrvatske.