latinica  ћирилица
02/06/2023 |  18:22 ⇒ 20:39 | Autor: RTRS

Foča ne zaboravlja svoje sokolare (VIDEO)

Stotinu trideset godina je od kada je u Foči osnovano Sokolsko društvo, prvo u BiH. Odavde je i sijevnula prva iskra slobodoumnog okupljanja Sokolara, koji su srpskom narodu s ove strane Drine, dali snagu duha da se odupru represivnom austro-ugarskom okupatoru.
Izložba "Fočanski soko" - Foto: RTRS
Izložba "Fočanski soko"Foto: RTRS

Sjećanje na slobodarsku misao i djelo stalo je u izložbu "Fočanski soko", na dvadeset panoa i brojnim artefaktima, autora Danka Mihajlovića. Oživjela je sjećanje na hrabre pretke, kojima je ideju slobodarske sokolske misli u Foču donio 1893.godine tadašnji student medicine u Gracu Risto Јeremić, prvi hirurg u BiH i akademik medicinskih nauka.

Potomci sretni u sretanju svojih sokolova.

Radenko Dragović kaže da je na tom spisku pronašao ime svog pradjeda, a na fotografiji i oca koji je bio na sletu u Sofiji.

Igor Popadić ispričao je da je na fotografijama koje je donio iz svoje kuće i njegov pradjed Nikola Kočović, otac njegove bake, koji je bio bankar i direktor Prve srpske banke.

Fotografije, dokumenti, predmeti, od osnivanja u Češkoj 1862. godine, djelovanja u Foči do Velikog rata, zatim obnova i plodonosni rad 1941. godine, govore o nacionalni gromadama, koje se nisu štedjele da sprovedu svoju dostojanstvenu ideju do oslobođenja i ujedinjenja.

Danko Mihajlović, kustos-istoričar i autor izložbe "Fočanski soko", rekao je da je ta akcija bila borba protiv represivnog Kalajevog režima koja je vodila do razbuđivanja vjerske nacionalne svijesti.

Bojan Krunić, istoričar i viši asistent Filozofskog fakulteta Istočno Sarajevo, istakao je da su sve to bile ličnosti iz uglednih porodica, koje su dali sve od sebe da se izbore za nacionalne interese.

- Oni nisu štedjeli ni svog imetka i sve su rizikovali svojim djelovanjem - podsjetio je Krunić.

"Fočanski soko" je oživljen od arhivske građe Muzeja "Stara Hercegovine", Arhiva BiH i dokumenta iz porodičnih zbirki Јeremića, Hadživukovića i Grujičića.