latinica  ћирилица
02/06/2023 |  18:42 ⇒ 20:38 | Autor: RTRS

Gatački "Dani košute" okupili kreativce i brojne goste (VIDEO)

U Gacku je otvorena turistička manifestacija "Dani košute", nazvana po specifičnom divljem narcisu.
Dani košute - Foto: RTRS
Dani košuteFoto: RTRS

Maštovita smotra je okupila brojne izlagače i kreativace koji čuvaju tradiciju domaće radinosti, kao i proizvođače meda, sira i mliječnih proizvoda po kojima je ovaj kraj poznat.

Smjena proljeća i ljeta vrijeme je kada u Gatačkom polju cvjetaju divlji narcisi. Ovdje ovaj cvijet zovu košuta, pa su u njegovu čast  turistički poslenici i kreativci osmislili ovu manifestaciju.

Јelica Kovačević, direktorka Turističke organizacije Gacko, kaže da se predstavilo više od 30 izlagača iz čitave Hercegovine, ali i iz susjedne Crne Gore.

Cilj manifestacije je da promoviše ono najbolje što stvaraju vrijedne ruke krativaca i proizvođača. A sve je manje onih koji čuvaju tradiciju starih zanata i vještina.

Nevenka Krstojević je radoznalim posjetiocima pokazala kako se prede vuna, umijeće koje je skoro zaboravljeno.

Mnogo je proizvoda vrijednih pažnje, ali gatački sir i kajmak za gurmane su oduvijek bili na cijeni. Јoš kad se cicvara zasladi medom, nema greške.

Milenija Sušić, iz Udruženja proizvođača sira i kajmaka, pojasnila je kako se priprema i siri tradicionalni sir iz mješine.

Ljubenko Medan, pčelar, predstavio je med i pčelinje proizvode iz svojih košnica, i dodao, da je to za njega hobi.

Stigli su i gosti iz drugih hercegovačkih opština, ali i iz Nikšića, a da sve bude još ljepše i veselije pobrinuli su se najmlađi Gačani svojim vedrim nastupom.