latinica  ћирилица
02/06/2023 |  18:51 ⇒ 19:27 | Autor: RTRS

Kastel: Festival "Kastrum" dočarava doba vitezova (FOTO)

Skoro 200 učesnika iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Češke, Slovačke, Poljske i Republike Srpske okupio je ovogodišnji Treći viteški festival Kastrum 2023. na banjalučkoj tvrđavi Kastel.
Kastrum 2023. - Foto: RTRS
Kastrum 2023.Foto: RTRS

Promocija srednjovjekovne evropske, ali i srpske istorije je ideja vodilja ove maštovite smotre koja uključuje sajam zanata i rukotvorina, srednjovjekovnu gastronomiju, predstavljanje zanata i vještina, ali i proizvoda poput domaćeg sira i kraft piva, tehnika obrade predmeta od metala, drveta i kože, nošnji, damskih i viteških odora, nakita i suvenira.

Festival je počeo defileom od hrama Hrista Spasitelja do Kastela, a nakon toga slijedi koncert etno-grupe Iva na ljetnoj pozornici tvrđave.

Kastrum 2023 (Foto: RTRS)

U Kamenoj kući na Kastelu posjetioci će moći pogledati izložbe faksimila "Miroslavljevog jevanđelja", "Vukanovog jevanđelja", "Dablinskog četvorojevanđelja", "Povelje osnivanja Hilandara", "Povelje Kulina Bana", kao i kostime iz serije "Nemanjići-rađanje kraljevine-srednji stalež", te izložbu eksponata Muzeja Republike Srpske koji se odnose na srednji vijek.

Posjetioce svi ovi sadržaji očekuju u subotu od 10 do 18 časova, te u nedjelju od 10 do 15.30 časova.

Festival Kastrum je organizovao viteški red "Čuvari koplja Svetog Georgija iz Banjaluke" uz podršku viteškog udruženja "Beli Orlovi" iz Beograda.