latinica  ћирилица
02/06/2023 |  21:28 ⇒ 21:34 | Autor: Agencije

Vučić: Svi na Zapadu znaju da su Priština i Kurti krivi, ali Srbija od toga nema ništa

Svi na Zapadu znaju da su Priština i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti krivi za eskalaciju na sjeveru Kosova i Metohije, ali Srbija od toga nema ništa, izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.
Aleksandar Vučić (Foto:TANJUG/ RADE PRELIC) -
Aleksandar Vučić (Foto:TANJUG/ RADE PRELIC)

- Kurti zna šta god da uradi da će Amerikanci, Englezi i Nijemci, čvrtsto i tvrdo biti za to da se čuva takozvana kosovska nezavisnost. Da se nikako ne dozvoli do 1.000 srpskih vojnika i policajaca da se vrate na KiM, da se ne dozvoli autonomija već neki NVO za Zajednicu sprskih opština. Za sve su im krivi Srbi - rekao je Vučić, gostujući na televiziji Prva.

Vučić je rekao da mu nije jasno što zapad govori "obe strane".

On je dodao da je sukob na sjeveru KiM započela tzv. kosovska policija, a Evropska unija je i danas izašla sa saoštenjem da pozivaju obje strane (Beograd i Prištinu).

- Gubimo vrijeme i svakoga dana može da dođe do eskalacije sukoba jer Kurti svakoga dana šalje specijalne snage. On želi da Srbija i NATO uđu u rat, a nama to nikako nije interes - naglasio je Vučić.

Naglasio je da je situacija veoma komplikovana.

- Razgovor sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom i njemačkim kancelarom Olafom Šolcom je bio težak. Mislim da sam imao najoštriji nastup. Oni ne žele sukob u Evropi, ali ne znam kako misle da se iz ovoga izađe. Tek ću od ponedjeljka, utorka, kada se sastanem sa američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom i specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Miroslavom Lajčakom, a i sutra ću vjerovatno da se sastanem sa ambasadorima, tek onda ću da pozovem i razgovaram sa Srbima sa KiM - naveo je Vučić.