latinica  ћирилица
03/06/2023 |  08:40 ⇒ 10:13 | Autor: sputniknews.com

Dan žalosti u Indiji: U željezničkoj nesreći poginulo najmanje 288 ljudi, 900 povrijeđenih (VIDEO)

Najmanje 288 ljudi je poginulo, a 900 je povrijeđeno u sudaru vozova u istočnoj indijskoj državi Odiša, što je najveća željeznička nesreća u Indiji u ovom vijeku.
Željeznička nesreća (foto: EPA-EFE/PIYAL ADHIKARY) -
Željeznička nesreća (foto: EPA-EFE/PIYAL ADHIKARY)

Zvaničnici kažu da se očekuje da će broj poginulih rasti.

Više od 200 vozila hitne pomoći poslato je na lice mjesta u okrugu Balasor, rekao je lokalni zvaničnik Odiše Pradip DŽena.

Pretpostavlja se da je jedan putnički voz iskočio iz šina i prevrnuo se na suprotni kolosijek prije nego što ga je udario drugi voz kasno u petak.

Indijski premijer Narendra Modi rekao je da je uznemiren zbog nesreće i da misli na ožalošćene porodice.

- Spasilačke operacije su u toku na mjestu nesreće, a pogođenima se pruža sva moguća pomoć - napisao je Modi na Tviteru.

Ministar unutrašnjih poslova Amit Šah nazvao je incident duboko mučnim.

U državi je proglašen dan žalosti.

Pretpostavlja se da je nekoliko vagona voza "Koromandel ekspres" iskočilo iz šina oko 13.30 časova u petak po srednjeevropskom vremenu, a pojedini od njih su završili na suprotnom kolosijeku, nakon čega je drugi voz "Hovrah superfast ekspresa" udario u prevrnute vagone.

Indijski zvaničnici rekli su da je u incident umiješan i teretni voz koji je stajao na tom dijelu pruge, ne navodeći dodatne detalje, prenio je Tanjug.

Najveća željeznička nesreća u Indiji dogodila se 1981. godine kada je prepun putnički voz izletio sa šina u rijeku tokom ciklona u državi Bihar i kada je poginulo najmanje 800 ljudi.