latinica  ћирилица
03/06/2023 |  09:47 ⇒ 09:58 | Autor: sputniknews.com

Kijev: Čvrsto smo zatvorili vrata pregorovima sa Moskvom i nećemo ih otvarati

Kijev je čvrsto zatvorio vrata pregovorima sa Moskvom i ne planira da ih otvara, izjavio je sekretar Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov televiziji Rada.
Kijev (Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO) -
Kijev (Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO)

- Ne samo da smo zatvorili vrata, mi ne planiramo ni da ih otvorimo, ona su veoma čvrsto zatvorena. Znate da postoji odluka Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu Ukrajine tim povodom - da sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom ne planiramo nikakve pregovore - rekao je on.

Prema riječima Danilova, mišljenje drugih zemalja na temu pregovora se objašnjava time što oni štite sopstvene interese i ostvaruju određene procese za svoje potrebe.

Prethodno je specijalni predstavnik Kine za Evroaziju Li Hui, nakon evropske turneje čiji je cilj bio rješavanje ukrajinske krize, kazao da se trenutno strane u ukrajinskom sukobu suočavaju sa poteškoćama da sjednu za pregovarački sto, ali da je isto tako potrebno da neko istupi napred i postigne konsenzus.

On je naglasio i da se Ukrajina, Rusija, kao i mnoge evropske zemlje, nadaju da će se ukrajinska kriza riješiti mirnim putem, dok je za Kinu rekao da je spremna da stvori uslove za održavanje pregovora.