latinica  ћирилица
03/06/2023 |  13:08 ⇒ 13:08 | Autor: SRNA

Spremna institucionalna podrška Srpske manastiru Hilandar

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske bi na predstojećoj redovnoj sjednici u Banjaluci trebali da razmatraju Nacrt zakona o očuvanju kulturnog i istorijskog nasljeđa manastira Hilandar, čiji je cilj ispunjavanje zakonskih i formalno pravnih preduslova, te stalne i kontinuirane institucionalne podrške i pomoći ovoj svetinji.
Manastir Hilandar - obnova - Foto: SRNA
Manastir Hilandar - obnovaFoto: SRNA

- Srpska bi preko svojih nadležnih organa učestvovala u organizaciji proslava, značajnih datuma, te obavljala i druge poslove od značaja za očuvanje tradicije i kulture istorijskog nasljeđa manastira Hilandar - navodi se u obrazloženju ovog akta koji je parlamentu predložio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Usvajanjem ovog akta, kako se navodi, biće stvorena mogućnost da se Hilandaru obezbijedi stalna, izvjesna i sigurna finansijska podrška iz budžetskih sredstava Srpske.

U skladu sa ovim zakonom planirano je da Vlada Srpske formira komisiju za manastir Hilandar.

Redovna sjednica Narodne skupštine najavljena je za utorak, 6. juna.

Manastir Hilandar je osnovan 1198. godine kao samoupravna monaška ustanova. Јedistven je centar srpske duhovnosti, kulture, tradicije i obrazovanja, te predstavlja neprocjenjivu vrijednost za srpsko kulturno i istorijsko nasljeđe.

Zajedno sa cjelokupnom baštinom Svete gore upisan je u Listu svjetske kulturne i prirodne baštine UNESKA.