latinica  ћирилица
03/06/2023 |  13:23 ⇒ 20:31 | Autor: RTRS

Ledići: Služen parastos za 24 ubijena srpska civila (VIDEO)

U selu Ledići na području federalne opštine Trnovo danas je služen parastos za 24 srpska civila, žrtve svirepog zločina koji su prije 31 godine počinili pripadnici takozvane Armije BiH.
Trnovo - Ledići - parastos - Foto: SRNA
Trnovo - Ledići - parastosFoto: SRNA

Parastos kod spomen-obilježja služio je paroh trnovački Njegoslav Јelisić, koji je istakao da su ubijeni Ledićani bili krivi samo zato što su nosili krst i breme pravoslavno.

Nakon parastosa, vijence na spomen-obilježje položile su porodice stradalih, delegacije opština Istočna Ilidža i Trnovo, organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata sa ovog područja, te predstavnici Crvenog krsta Republike Srpske i Instituta za nestala lica BiH.

U Ledićima je prije 31 godina počinjen stravičan zločina nad mještanima među kojima je ubijeno i dijete od godinu i po.

Zločin su 3. juna 1992. godine u večernjim časovima počinili pripadnici takozvane Armije BiH, regrutovani sa područja Sarajeva, te komšije muslimani iz susjednog sela Dejčići.

U zločinačkom pohodu ubijeno je 10 članova porodice Vasić, cijela porodica Tešanović, tri člana porodice Miovčić, te Savo Kenjić i Slađana Sekulić.

Najstarija žrtva bila je Ikonija Vasić koja je imala 92 godine, a najmlađa Milan Tešanović koji je imao samo 18 mjeseci, a kojem su, prema izvještaju patologa, zločinci lomili nejake ruke i noge.

Selo je opljačkano, spaljeno i razoreno, da se gubi skoro svaki trag srpskog prisustva na tom prostoru.