latinica  ћирилица
03/06/2023 |  14:31 ⇒ 17:01 | Autor: RTS

EU: Hitno vratiti mir na sjeveru KiM, u suprotnom biće negativnih posljedica

Evropska unija najoštrije osuđuje nasilne akte protiv građana, trupa Kfora, organa za sprovođenje zakona i medija na sjeveru Kosova i Metohije. Nasilje se moglo izbjeći i mora se izbjeći u budućnosti, navedeno je u saopštenju koje je u ime 27 zemalja članica izdao visoki predstavnik Žozep Borelj.
EU - Foto: RTRS
EUFoto: RTRS

Iz Evropske unije ističu da stoje iza misije Kfora i Euleksa u ispunjavanju njihovih mandata.

U saopštenju koje je potpisao Borelj pozivaju se Beograd i Priština "da odmah i bezuslovno preduzmu mjere za deeskalaciju, prestanu da koriste retoriku podjela i uzdrže se od bilo kakvih daljih nekoordinisanih akcija".

Ističu da hitno treba vratiti mir.

- Evropska unija je spremna da sprovede odlučne mjere. Neuspjeh deeskalacije tenzija dovešće do negativnih posljedica - istaknuto je u saopštenju.

Naglašavaju da očekuju da Priština odmah obustavi policijske operacije u blizini opštinskih zgrada na sjeveru Kosova i Metohije.

- Gradonačelnici treba privremeno da obavljaju svoje dužnosti u drugim prostorijama. Prijevremene izbore treba raspisati što je priije moguće u sve četiri opštine i organizovati na potpuno inkluzivan način. Očekujemo učešće Srba sa KiM na ovim izborima - piše u saopštenju.

Iz EU izražavaju zabrinutost i zbog podizanja borbene gotovosti Vojske Srbije.

Brisel traži da se obje strane ponašaju odgovorno.

- Očekujemo da se odmah angažuju u dijalogu koji vodi EU kako bi se pronašlo održivo rješenje za situaciju na sjeveru Kosova koje garantuje bezbjednost, sigurnost i participativnu demokratiju za sve građane i otvara put za sprovođenje Sporazuma o putu normalizacije i njegovog Aneksa. To uključuje i početak rada na uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom bez daljeg odlaganja ili preduslova - navedeno je u saopštenju Evropske unije.