latinica  ћирилица
03/06/2023 |  15:40 ⇒ 17:24 | Autor: sputniknews.com

Bocan-Harčenko: Situacija na Kosovu i Metohiji može dovesti do obnove krvoprolića

Da tako otvoreno i očigledno bilo koji potezi Prištine ostaju nekažnjeni, svima je jasno i to je za Zapad ranjivo mjesto, i na tu bolnu tačku vrlo uspješno je pritisla Marija Zaharova, kada je podvukla da postoji kritika upućena Prištini, ali i pitala gdje su sankcije, izjavio je ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.
Aleksandar Bocan-Harčenko (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bg) -
Aleksandar Bocan-Harčenko (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bg)

- Svi smo tome bili svjedoci i redovno razgovarali na temu krize koja se stalno ponavlja i koja je išla ka zaoštravanju iz različitih razloga. Ali, sada se nećemo vraćati nazad, zato što u ovom trenutku imamo situaciju koju bi trebalo ocijeniti, i zaista ova rastuća tenzija nije počela ove nedjelje, odnosno prošlog petka, već je prisutna duže vrijeme - rekao je Bocan-Harčenko za RT Balkan.

On je rekao da je situacija opasna jer bi moglo da dođe do izbijanja još većeg sukoba, konflikta i obnavljanja krvoprolića na sjeveru Kosova, a onda, kako je napomenuo, može da dođe i do širenja tenzija na cijeli Balkan, ili bar na jedan dio balkanskog regiona.

- Ne mogu da se sjetim nijednog problema koji je iznikao u toku konflikata u bivšoj Јugoslaviji, koji je bio riješen potpuno, pouzdano i pravedno. I zato žarišta ostaju. Osim Kosova mogu da navedem kao primjer i Bosnu i Hercegovinu, Republiku Srpsku, postoji cijeli kompleks problema koji je vezan za taj dio balkanskog regiona. Htio bih i da napomenem stremljenje različitih albanskih lidera i u Tirani i van nje, ka stvaranju velike Albanije, što predstavlja stalni izvor provokacija u regionu, kao i uvijek kroz istoriju. Krvoproliće na Kosovu, u Srbiji, je opasno samo po sebi, zato što će Srbija kao najveća i najvažnija zemlja regiona biti uvučena u konflikt, ali je opasno i zbog same mogućnosti da se stvore sukobi i u drugim dijelovima Balkana - rekao je on.

Kako je naglasio, Evropska unija, kao i Zapad u cjelini, pokazivali su sve vrijeme jednostran pristup u rješavanju problema, naravno i prije početka pregovora koji se nazivaju dijalog Prištine i Beograda uz posredovanje Evropske unije.

- Teško da možete da nađete neki slučaj ili etapu u rješavanju problema u bivšoj Јugoslaviji, počevši od 1991. godine, kada je Evropska unija imala potpuno nepristrasan stav. I stremljenje da se podrži protivnik Srbije uvijek je bilo prisutno, posebno u rješavanju problema Kosova. Zato ne mogu da kažem da smo imali bilo kakve iluzije i da smo se tješili nadom kada su počeli pregovori, kada je bilo riječi o tome da ih i Rusija podrži, i da bismo pomogli i u Ujedinjenim nacijama da dobiju odobrenje Generalne skupštine. Da, to smo uradili i EU nas je uvjeravala da će igrati ulogu, kako oni sami vole da kažu, poštenog posrednika - rekao je Bocan-Harčenko.

Ali, kako je istakao, to se nije desilo.

- Mi nismo to tek sad shvatili i glavno je to da su ključni dogovori koji su bili postignuti prije više od deset godina, prije svega imam u vidu Zajednicu srpskih opština, ostali samo na papiru. Da je postojala želja takvog posrednika kao što je Evropska unija koju podržava Amerika, oni bi vrlo lako ubijedili Prištinu da sprovede potpisano. Јasno je da nije bilo takve želje, a postojala je želja da huškaju Prištinu da taj dokument koriste samo kao paravan da bi se pripremila za uspostavljanje potpune kontrole nad sjeverom Kosova. To je zapravo pravi razlog. Da je ispunjen dogovor o formiranju ZSO u potpunosti, onako kako je formulisan i potpisan, bez izuzimanja dijelova i pod potpunom kontrolom, na sjeveru Kosova ne bi bilo većine ovih problema, i ne bismo bili svjedoci tako opasne eskalacije i novih hoškanja na sjeveru pokrajine - rekao je Bocan-Harčenko.

Na pitanje sa čime su povezani pokušaji da se krivica za sukobe prebaci na one koji protestuju na Kosovu i Metohiji, Bocan-Harčenko je odgovorio upitno - sa čime su povezani bilo koji njihovi pokušaji u bilo kojoj situaciji.

- U svakom odgovoru se vraćam na već davne događaje, ali tu se vidi jedna te ista logika. Sada, kao i mnogo puta ranije, to je pokušaj da se sva krivica svali na Srbe. Uzmite rat u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, na Kosovu prije agresije NATO, uvijek se krivica svaljivala na Srbe - podsjetio je on.

- To je još jedan primjer da se krivica svaljuje na lokalne Srbe, i u nekim izjavama koje smo čuli sa Zapada, i na Beograd, koji navodno podstiče agresivne snage na sjeveru Kosova. Ustvari, ako pogledamo činjenice i realan razvoj situacije od petka, vidimo da su agresiju pokazali predstavnici Prištine. To je dokazano. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je na našem sastanku u utorak pokazao i stavio na papir hronologiju događaja. To je predao i zemljama Kvinte, gdje se sve jasno vidi, ko hoće da vidi realnu sliku, a to je da je sve počelo provokacijom kosovskih specijalaca, dok je Kfor otvoreno stao na stranu Prištine, čime su faktički postali tjelohranitelji tzv. kosovskih specijalnih jedinica, i prikrivali ih. A specijalci su agresivno dejstvovali i pucali sakriveni iza leđa Kfora - rekao je ambasador.

Tako da je, kako naglašava, slika sasvim jasna. Bocan-Harčnko je podsjetio da je Rusija stalno ukazivala na opasnost i moguću eskalaciju napetosti.

- Što se tiče Srba koji su započeli protest upravo kao miran, nikakve agresije nije bilo i jasno je da je on bio opravdan i da je morao da se desi zbog tzv. izbora u aprilu i svega što im je prethodilo. Mi smo to i očekivali. Rusija je o tome govorila i na zasjedanju Savjeta bezbjednosti UN. Stalno smo ukazivali na opasnost i moguću eskalaciju napetosti - rekao je on.

Na pitanje zašto su izbori za gradonačelnike proglašeni legitimnim, kada je izlaznost bila manja od četiri odsto, Bocan-Harčenko je rekao da je to još jedna laž i falsifikat Zapada.

- Odgovor je veoma prost, meni nije poznato, ali mislim da je ovo slučaj bez presedana da se izbori priznaju, podržavaju, govori da je sve to zakonito, legitimno, bez obzira na izlaznost od tri odsto. Ako ćemo iskreno, sama priča o izlaznosti, kada je sveukupno izašlo svega tri odsto građana, i to samo albansko stanovništvo, a Srbi uopšte nisu učestvovali ili bismo mogli da ih izbrojimo na prste jedne ruke, sigurno je da se takvi izbori ne mogu priznati. To je očigledno. Da bi izbori uspjeli, i to je najvažnije, neophodni su vam glasači, kojih u ovom slučaju nije bilo. Riječ je o organizovanju izbora kao paravan i kamuflaža za dovođenje albanskih gradonačelnika u četiri srpske opštine. To je sasvim očigledno i Zapad je to priznao i znao, i upravu tu ideju i šemu gurao - rekao je Bocan-Harčenko.

Govoreći o tome zašto vlasti samoproglašenog Kosova ne izlaze u susret srpskom stanovništvu, već ignorišu njegove interese on kaže da ne bi govorio o ustupcima, već o razumnim kompromisima, koji su formalno bili proglašeni ciljem dijaloga Beograda i Prištine, kako bi se odnosi normalizovali.

- I da je EU djelovala nepristrasno, i vršila pritisak na Prištinu bez obzira što je sve više prisutno mišljenje, takođe formirano od strane Zapada, da je Prištinu teško disciplinovati, da su postali previše samostalni, sve to nije tačno, već je činjenica da se na Prištinu uopšte i ne vrši pritisak. I naravno u takvoj situaciji, prištinski režim može da radi šta mu padne na pamet i da pravolinijski štiti samo svoje interese. A njihov interes sigurno nije normalizacija odnosa sa Beogradom i garancija bezbjednosti i normalnog života za Srbe na sjeveru, nego nametanje pune kontrole na cijeloj teritoriji autonomne pokrajine, uključujući i dijelove gdje žive Srbi, i to je cilj - rekao je on.