latinica  ћирилица
03/06/2023 |  15:40 ⇒ 20:41 | Autor: RTRS

Dodik i Cvijanovićeva na inauguraciji Erdogana (FOTO/VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović prisustvovali su danas inauguraciju predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana u Ankari.
Dodik i Čavušoglu (Foto: instagram/zeljka.cvijanovic) -
Dodik i Čavušoglu (Foto: instagram/zeljka.cvijanovic)

Dodika i Cvijanovićevu dočekao je ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

Ceremoniji inauguracije u predsjedničkoj palati u Ankari prisustvovao je 21 svjetski lider i oko 45 ministara spoljnih poslova.

Među predsjednicim država bili su i lideri Crne Gore Јakov Milatović, Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, Bugarske Rumen Radev, Venecuele Nikolas Maduro, Azerbejdžana Ilham Alijev.

Na svečanosti su i bili članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Denis Bećirović te premijeri 13 zemalja, među kojima je predsjednik Vlade Mađarske Viktor Orban, te predsjednik Državne dume Ruske Federacije Vjačeslav Volodin.

Ceremoniji su prisustvovali i predstavnici međunarodnih organizacija, među kojima je i generalni sekretar NATO Јens Stoltenberg, te bivši njemački predsjednik Kristijan Vulf, bivši njemački kancelar Gerhard Šreder, bivši švedski premijer Karl Bilt.

Erdogan je prethodno položio zakletvu u parlamentu Turske.

Predsjednički kompleks u Ankari, gdje se održava ceremonija inauguracije, površinom je veći od kompleksa Bijele kuće i Kremlja.

Veličinom i luksuzom impresionira strane državnike i rijetke posjetioce koji imaju priliku da uđu.

Mediji u Ankari (Foto: RTRS)

Za inauguraciju turskog predsjednika vladalo je veliko interesovanje medija. Osim turskih i azijskih medija, sa događaja izvještavaju Si-En-En, Raša TV, Al DŽazira i mediji iz Republike Srpske. Među njima je i ekipa Radio-televizije Republike Srpske.

Foto: RTRS

Mediji u Ankari (Foto: RTRS)

Ovo je Erdoganu treći predsjednički mandat, nakon što je pobijedio u drugom krugu izbora i time produžio dvodecenijsku vladavinu za još pet godina.

Erdogan je pobijedio u drugom krugu predsjedničkih izbora u Turskoj održanom u nedjelju, 28. maja i obezbijedio novi petogodišnji mandat.