latinica  ћирилица
03/06/2023 |  19:25 ⇒ 22:36 | Autor: RTRS

Dodik: Ne može ambasador mijenjati Dejtonski sporazum i Ustav

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da nijedan ambasador, uključujući i američkog, nemaju pravo da mijenjaju Ustav BiH, odnosno Dejtonski sporazum čiji je on sastavni dio, već to mogu isključivo Srpska i Federacija BiH kao ugovorne strane.
Dodik Milorad (Foto: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ bg) -
Dodik Milorad (Foto: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ bg)

Dodik je rekao da je američki ambasador u BiH Majkl Marfi prepotentan, arogantan i da ne uvažava činjenice.

- On priča kako "nije Bakir /Izetbegović/ ni SDA bošnjački narod, nije Dodik ni SNSD srpski narod", ali eto nije ni Marfi američka vlada, ni američka država, ni narod, već obični smutljivac - rekao je Dodik u Ankari, govoreći o Marfijevoj izjavi da je Dejtonski sporazum "početna tačka - temelj koji treba nadograditi" i da "nije sam sebi cilj kao što to predstavljaju neki u Republici Srpskoj".

Iz onoga što Marfi govori, dodao je Dodik, apsolutno se vidi njegova prepotencija i kolika je arogancija i neuvažavanje činjenica.

- On govori da Dejtonski sporazum nije definitivan, da je neki temelj i da su oni primjenjivali silu zato što nisu mogli da privole strane u BiH da se dogovore. On se hvali činjenicom da su primjenjivali silu i pritisak da bi došli do rješenja koje im odgovara - rekao je Dodik.

On je istakao da je Marfi došao u BiH "da bi vratio tu metodologiju na scenu".

- Apsolutno nije u pravu. Kad god nešto govori govori kako Republika navodno nešto ne razumije. Mi savršeno dobro razumijemo da je Dejtonski sporazum potpisan, a da su SAD, Ruisija, Njemačka, EU, Francuska i Velika Britanija garanti, odnosno svjedoci tog sporazuma i da nemaju nikakva ovlaštenja o njegovom razvoju. Јedino ovlaštenje koje imamo je ustavna pozicija, a to je da strane - Republika Srpska i FBiH mogu da se dogovore o nekim stvarima i promjenama Ustava, a ne američki ili bilo koji ambasador - istakao je Dodik.

Dodik je, povodom izjave šefa Predstavništva Republike Srpske u Moskvi Duška Perovića da Zapad priprema nasilni scenario za uklanjanje Dodika sa vlasti, rekao da nije razgovarao s njim o tome, ali da se već duže vrijeme o tome priča.

Perović je izjavio da američki i britanski ambasadori u Sarajevu Majkl Marfi i DŽulijan Rejli, uz podršku Kristijana Šmita pripremaju nasilan scenario za uklanjanje sa vlasti predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.