latinica  ћирилица
03/06/2023 |  19:43 ⇒ 21:21 | Autor: RTRS

Kada roditelj koji brine o djetetu ima pravo na bolovanje bez umanjenja plate? (VIDEO)

Bolovanje za njegu djeteta mlađeg od 18 godina zbog teškog oštećenja zdravlja, sada propisuje porodični ljekar i više nije potrebno rješenje Fonda zdravstvenog osiguranja.
Fond zdravstvenog osiguranja - Foto: RTRS
Fond zdravstvenog osiguranjaFoto: RTRS

Ovo je jedna od novina u Pravilniku o odobravanju bolovanja.

Prema Zakonu o zdravstvenom osiguranju, zaposleni roditelji za njegu djeteta imaju pravo na bolovanje u trajanju od četiri mjeseca tokom tekuće godine. Roditelji djece oboljele od malignih bolesti imaju pravo na neto platu od 100 odsto za vrijeme bolovanja.



Anđelka Stupar majka je trinaestogodišnjeg dječaka koji boluje od rijetke bolesti metabolizma. Vuk zahtijeva konstatnu 24-časovnu brigu. Uz posao koji njegova majka obavlja to je veoma teško. Kaže da će promjene u regulisanju bolovanja dobro doći mnogim roditeljima, međutim ukazuje i na odredbe koje mnogima neće odgovarati.

- Problem sa ovim novim pravilnikom je taj što uvedena prvostepena komisija. Ukoliko mi roditelji koji vodimo brigu o teško oboljelima moramo da idemo na prvostepenu komisiju ukoliko je bolovanje duže od 30 dana što ranije nije bilo - kaže Anđelka Stupar. 

Ljekari pojašnjavaju da je prvostepena komisija neophodna nakon bolovanja od 30 dana. Kažu da je procedura ista kao sa svim drugim bolovanjima. Svi zahtjevi se moraju ispuniti, jer ako je jedan od roditelja nezaposlen, onda drugi nema pravo na bolovanje.

- Svaki doktor porodične medicine mora da utvrdi status drugog roditelja. Mi moramo evidentirati u zdravstveni karton pacijenta status drugog roditelja, bez obzira da li je bračni ili vanbračni status - rekla je Kosana Stanetić, načelnica porodične medicine Doma zdravlja Banjaluka.

Novim prvilnikom obuhvaćena su i djeca oboljela od malignih bolesti. Njihovo liječenje traje između šest i 12 mjeseci. Inicijativu za izmjenu zakona pokrenulo je njihovo udruženje još 2015. godine, kada su insistirali da roditljima izostanak sa posla bude plaćen.

- Ovo je veliko olakšanje. Čim je lakše roditelju, znači da je zadovoljniji, jer može više vremena da provede sa djetetom i naravno još ako nema umanjenja plate - kaže Milan Berić, predsjednik Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja pojašnjavaju da se bolovanje može iskoristiti po potrebi tokom godine. Ova pravila odnose se na djecu do 18 godina koja imaju teško oštećene zdravstvenog stanja. Roditelji djece oboljele od malignih bolesti imaju pravo na neto platu u iznosu od 100 odsto za vrijeme bolovanja.

- Osim ovog prava za roditelje djece koja imaju pravo do četiri mjeseca, postoje i druge mogućnosti za roditelje. Na primjer, ako dijete mlađe od 15 godina ima temperaturu, virus.. roditelj u toku godine ima pravo na bolovanje od 15 dana - rekla je Darija Filipović Ostojić.

Pravo na bolovanje imaju i roditelji u slučaju bolničkog liječenja djeteta, nezavisno da li se radi o liječenju u zdravstvenim ustanovama u Srpskoj ili izvan. Novim zakonom precizirano je da je obaveza osiguranika koji se nalazi na bolovanju da se svakih 15 dana javlja svom porodičnom ljekaru, radi obavljanja kontrolnih pregleda.