latinica  ћирилица
03/06/2023 |  21:54 ⇒ 21:54 | Autor: SRNA

Patrijarh Porfirije u ponedjeljak služi liturgiju u Ohridu

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije 5. juna, na Duhovski ponedjeljak, služiće Liturgiju u hramu Svete Sofije u Ohridu, čime će svečano biti obilježena prva godišnjica od kada je srpski patrijarh uručio Tomos o autokefalnosti Makedonske pravoslavne crkve Njegovom blaženstvu arhiepiskopu skopskom i makedonskom Stefanu.
Patrijarh Porfirije (Foto: spc.rs) -
Patrijarh Porfirije (Foto: spc.rs)

Patrijarh Porfirije služiće liturgiju u drevnom hramu u Ohridu na poziv arhiepiskopa Stefana, saopšteno je večeras iz Srpske pravoslavne crkve.

Prilikom uručenja Tomosa patrijarh Porfirije je rekao da Makedonska pravoslavna crkva - Ohridska arhiepiskopija ima ne samo uslove, nego i potrebu i mogućnost da se organizuje kao autokefalna crkva.

- Ispostavlja se da je to najbolji mogući način i metod za život Pravoslavne crkve i naše pravoslavne braće i sestara u Severnoj Makedoniji. Zato ono što smo već realizovali služenjem Liturgije u Skoplju danas osećamo da treba javno pred svima i dokumentom koji se zove Tomos da obznanimo punoći Crkve - istakao je tada patrijarh srpski, podsjeća se u saopštenju.