latinica  ћирилица
03/06/2023 |  22:00 | Autor: SRNA

Koncert duhovne muzike u Prijedoru

U Crkvi Svete Trojice u Prijedoru večeras je održan koncert duhovne muzike u kojem su učestvovali hor Srpskog pjevačkog društva Vila i ženska vokalna grupa Dar iz Banjaluke.
Koncert duhovne muzike u Prijedoru - Foto: SRNA
Koncert duhovne muzike u PrijedoruFoto: SRNA

Riječ je o cjelovečernjem koncertu koji se tradicionalno organizuje povodom obilježavanja slave grada Prijedora i crkve Svete Trojice - Duhovi.

Dirigent hora Vila, Aljoša Novaković izjavio je da je tradicija postala i da ovaj hor otvori koncert, kao i da su se pored tropara "Blagosloven jesi" predstavili kompozicijama domaćih kompozitora duhovnog žanra.

Rukovodilac grupe Dar, Hilda Hrekes istakla je da je riječ o grupi koja pjeva duhovne pjesme te da im je čast što su pozvani da učestvuju na ovom koncertu.

- Izabrali smo pjesme u duhu praznika i da ljudi osjete taj molitveni duh - rekla je Hrekes, inače Sirijka koja živi i studira u Banjaluci i njeguje pravoslavnu duhovnu muziku.

Hrekesova je navela da grupu čini pet djevojaka koje je okupila ljubav prema muzici, posebno duhovnoj muzici i pjevanju na bogosluženju u crkvama, a nedavno im se pridružilo tridesetak srednjoškolaca.

Protonamjesnik Dragan Hrvaćanin najavio da će u nastavku duhovskih svečanosti sutra u 9.00 časova u Crkvi Svete Trojice biti služena sveta liturgija i osveštani slavsko žito i kolač.

On je dodao da će nakon liturgije, pored druženja sa građanima u porti crkve, biti uručene prigodne nagrade autorima likovnih i literarnih radova polaznika Centra Sunce i Udruženja Neven.