latinica  ћирилица
04/06/2023 |  08:42 ⇒ 15:05 | Autor: sputniknews.com

Mirna noć na sjeveru Kosova i Metohije, Kfor na svim prilazima Zvečanu

Mirna noć na sjeveru Kosova i Metohije. Srbi se i dalje okupljaju u blizini zgrada lokalnih samouprava, u kojima im je onemogućen rad otkada su ih zauzele specijalne jedinice tzv. kosovske policije. Kfor se i dalje nalazi u neposrednoj blizini opštinske zgrade i na svim prilazima Zvečanu. Nema promjena ni u zahtjevima Srba.
Opština Zvečan (Foto: TANJUG/ DOPISNIK KiM/ nr) -
Opština Zvečan (Foto: TANJUG/ DOPISNIK KiM/ nr)

Srbi istrajavaju na zahtjevima da albanski predsjednici opština ne ulaze u službene objekte, da ih napuste i specijalci policije i da budu oslobođeni uhapšeni Radoš Petrović i Dušan Obrenović.

Apelom za mir, više od 160 intelektualaca - Srba iz svih krajeva Kosova i Metohija, obratilo se međunarodnoj zajednici da hitnim mjerama zaustavi dalju eskalaciju nasilja i stvori uslove za mir.

Od prošlog petka traje kriza na sjeveru Kosova i Metohije – otkada su specijalne jedinice tzv. kosovske policije zauzele objekte lokalnih samouprava.

Kako bi se smirila situacija, Evropska unija i SAD od Prištine traže održavanje novih izbora, učešće Srba na njima i formiranje Zajednice srpskih opština.

Takođe, Bijela kuća je pozvala Beograd da povuče oružane snage koje su raspoređene u blizini administrativne linije i da spusti nivo borbene gotovosti, a Prištinu da omogući novoizabranim predsjednicima opština da obavljaju svoje dužnosti sa alternativnih lokacija i da povuče policijske snage iz opštinskih zgrada.