latinica  ћирилица
04/06/2023 |  09:00 ⇒ 15:05 | Autor: sputniknews.com

Marej digao glas zbog Đokovića i Kosova: Svaki sportista ima pravo da kaže šta misli

Legendarni Britanac Endi Marej stao je u odbranu tenisera i njihovog prava da slobodno izraze svoje mišljenje, a u jeku napada na Novaka Đokovića zbog podrške Srbima na Kosovu i Metohiji.
Đoković i Marej (foto: ilustracija - EPA-EFE/ANDY RAIN) -
Đoković i Marej (foto: ilustracija - EPA-EFE/ANDY RAIN)

Dvostruki pobjednik Vimbldona je istakao da sportistima mora da bude dozvoljeno da šalju i političke poruke na sportskim dešavanjima, ali i upozorio na "licemerje" koje može da se pojavi tom prilikom.

Marej nije direktno komentarisao slučaj Đokovića koji je poslije meča na Rolan Garosu sa Aleksom Kovačevićem na kameri napisao poruku: "Kosovo je srce Srbije. Stop nasilju", zbog koga su Novaka napali zapadni mediji.

Istakao je da svaki sportista ima pravo da kaže šta misli.

- Nijedan sportista ne smije biti spriječen da govori, mislim da to nije fer. Često čujete sportiste, novinare i komenatatore kako kažu da sport i politika ne bi trebalo da se miješaju, ali to nije istina - ističe Marej.

Britanac je napomenuo da sportisti moraju da vode računa da ne budu licemjerni kada daju javno političke izjave.

- Kada je politika uticala na odluke koje su bile štetne za njihove karijere, neki sportisti su tvrdili da sport i politika ne bi trebalo da se miješaju. Ali, kada to nije slučaj, onda su bili više nego srećni da razgovaraju. Sportisti vole da se slikaju sa premijerima i svjetskim liderima, dokle god je politička situacija mirna. U mnogim zemljama, premijeri i državni zvaničnici slave pobjede sportista, a igračima je privilegija kada ih pozovu u Bijelu kuću ili Dauning strit - tvrdi Marej.

Proslavljeni teniser poručuje da sportisti imaju odgovornost.

- Kao sportisti imamo odgovornost da zbližimo ljude, ne da ih razdvajamo. Zato smatram da svaki sportista ima pravo na mišljenje i da je to važno. Kao i to da ne mora svako da se slaže sa njim - poručuje je Marej.

Podsjetimo, Đokovićev potez poslije meča prvog kola izazvao je veliku polemiku u svijetu sporta, a najžešći napadi stigli su od funkcionera tzv. Kosova.

Francuska ministarka sporta Ameli Ode-Kaster takođe je kritikovala Đokovića zbog tog poteza i upozorila ga da to više ne čini, ali je Novak poručio da nema namjeru da odustane.

- Opet bih to ponovio, ali nemam potrebu za tim jer imate moje ranije izjave ako vam trebaju. Naravno, svjestan sam da se ljudi ne slažu, ali tako je, kako je. To je sve. Mislim da nijedan grend slem ne može da prođe bez drame oko mene i pretpostavljam da me to gura ka uspjehu - rekao je Đoković.

Svaku polemiku prekinuo je Rolan Garos koji je saopštio da nema osnova da kazni Đokovića jer takmičarima nije zabranjeno da daju političke izjave.

Đoković se u osmini finala Rolan Garosa sastaje danas sa Peruancem Variljasom.