latinica  ћирилица
04/06/2023 |  10:52 ⇒ 12:48 | Autor: RTRS

Trebinje: Otvoren najsavremeniji azil za pse (VIDEO)

U Trebinju je otvoren najsavremeniji azil za pse, koji će barem djelimično riješiti dugogodišnji problem pasa lutalica. U azilu od oko 240 kvadratnih metara, mjesta ima za 90 pasa. Projekat vrijedan 500.000 KM realizovan je u saradnji sa međunarodnom nevladinom organizacijom "Netvork for animals"
Azil za pse u Trebinju - Foto: RTRS
Azil za pse u TrebinjuFoto: RTRS

Loši uslovi postojećeg, starog azila u kojem je bio smješten prevelik broj pasa, bio je alarm za izgradnju novog - najsavremenijeg azila na Balkanu.

Objekat pruža optimalnu brigu i njegu za životinje.

- Mslim da je Trebinje dobar primjer da lokalna zajednica može da na sebe preuzme odgovornost i da popravi stanje u oblasti našuštenih pasa. Trebinje treba da bude i primjer drugim opštinama i gradovima - rekao je Dejvid Beret, izvršni direktor “Mreže za životinje".

Novi azil "Danica", na južnom obodu Petrovog polja, deset kilometara od Trebinja zbrinuće 90 pasa. Psi će proći neophodne veterinarske preglede, a u prihvatilištu će imati adekvatan tretman.

- Kapacitet u starom azilu je prešao sve potrebe ali kapacitet ovog biće dovoljan da zbrinemo sve životinje i stavimo ključ u bravu na stari objekat - rekla je Sanja Marković, Upravnica azila za pse "Danica".

Dražen Bošković, zamjenik gradonačelnika Trebinja istakao je da će grad kroz nadležne službe da obezbijedi sredstva za normalno funkcionisanje azila.

- I Udruženje "Netvork for animals" će za početak obezbijediti sredstva za plate za dva zaposlena radnika azila - dodao je Bošković.

Sve je koštalo oko 510.000 KM, od čega je veći dio, oko 400.000 ulažila NVO "Netvork for animals", a ostatak od 20 odsto Grad Trebinje.