latinica  ћирилица
04/06/2023 |  14:03 ⇒ 14:21 | Autor: SRNA

Vulić: U teškim vremenima sačuvati svoju vjeru, tradiciju i običaje

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić izjavila je danas u Vozući kod Zavidovića, gdje je prisustvovala proslavi slave Manastira Vozućica, da je u ovim teškim vremenima punim izazova važno sačuvati vjeru, tradiciju i običaje.
Sanja Vulić - Foto: Ustupljena fotografija
Sanja VulićFoto: Ustupljena fotografija

Vulićeva je rekla Srni da joj je velika čast i odgovornost to što je kuma ovogodišnje slave Manastira Vozućica, za koji je pokrenuta inicijativa da bude stavljen pod zaštitu Uneska.

Ona je izrazila zadovoljstvo što se srpski narod okuplja u ovim teškim vremenima, punim izazova.

- Drago mi je što srpski narod u ovim teškim vremenima, punim izazova pronalazi ovako bitne datume da se okupimo. Moramo sačuvati našu vjeru, tradiciju i običaje, a to je u ovom vremenu najbitnije od svega - dodala je Vulićeva.

Govoreći o pristupnom putu do manastira koji je u veoma lošem stanju, Vulićeva je rekla da se može izvršiti određeni politički pritisak kako bi se taj put sačuvao i kako bi se ljudima omogućilo da lakše dolaze do ove svetinje.

Manastir Svete Trojice Vozućica, zadužbina kralja Dragutina Nemanjića, proslavio je svoju krsnu slavu - Trojice ili Duhove u prusustvu brojnih Vozućana koji su došli iz raznih krajeva, iz Srpske, regiona i svijeta.

Kuma slave ove godine Sanja Vulić je darovala manastir. Ona je pripremila slavski kolač i slavsko žito, a po završetku Svete liturgije i posluženje za goste.

Kumstvo za manastirsku slavu za narednu godinu od Vulićeve preuzeo je Rado Panić.

Manastir Vozućica potiče iz 14. vijeka i zadužbina je kralja Dragutina Nemanjića. Manastir je obnovljen poslije rata i osveštan prošle godine.

Vozuća u opštini Zavidovići veliko je srpsko stratište odakle je raseljeno 1.920 porodica, odnosno 7.860 stanovnika.