latinica  ћирилица
04/06/2023 |  14:40 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

Mostar: Brojni vjernici na proslavi krsne slave Sabornog hrama (VIDEO)

Srpska pravoslavna crkva i vjernici proslavljaju praznik Silaska Svetog Duha na apostole - Duhove, koji se slavi pedeseti dan po Vaskrsu. Duhovi su krsna slava Sabornog hrama Svete Trojice u Mostaru, gdje su danas okupili vjernici iz svih krajeva.
Mostar-slava Sabornog hrama - Foto: SRNA
Mostar-slava Sabornog hramaFoto: SRNA

Posebno svečano i praznično danas je u Mostaru, gdje se sabrao veliki broj pravoslavnih vjernika. Svi žele jedno - da što prije bude obnovljen hram Svete Trojice u gradu na Neretvi.

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je vladika zahumsko-hercegovsčki i primorski Dimitrije uz sasluženje sveštenstva.

Vladika je poručio da današnji prznik pokazuje kakva je sila i volja gospoda Isusa Hristsa i u čemu je vjera.

- Sva crkva stoji na tome događaju i sve prije toga i poslije toga što se desilo u crkvi Božijoj dobilo je smisao i silu. Sam Duh Sveti je ustanovio ovu crkvu. Crkva je nevidljiva. Crkva je susret svakog od nas u srcu njegovom - rekao je vladika Dimitrije.

On je naglasio da se onaj ko shvati silu Božiju, veličinu i ljubav Božiju raduje tome da se u njegovo srce nada, sila i ljubav nasele i dodao da blagodat i sila Svetog Duha silazi na sve one koji su otvorili srca i dušu.

Vladika je naglasio da prije toga valja živjeti hrišćanski život, uzeti krst svoj i ići za njim.

Saborni hram u Mostaru je do temelja srušen 1992. godine, miniran pa zapaljen i još uvijek nije u potpunosti obnovljen. Završeni su grubi radovi i tu se stalo zbog nedostatka sredstava. Јedini siguran put do završetka jeste odziv i podrška svih nivoa vlasti u BiH.