latinica  ћирилица
04/06/2023 |  18:06 ⇒ 20:39 | Autor: RTRS

Žepa najbolnija rana za Pale: 31 godina od mučkog ubistva srpskih boraca (VIDEO)

Kobnog 4. juna 1992. godine, u humanoj misiji dostavljanja pomoći, hrane, vode i smjene postave, koja je opsluživala radio-relejni objekat na koti Zlovrh, stradalo je 45 srpskih boraca iz Pala.
Han Pjesak - Žepa - spomenik srpskih boraca1 - Foto: SRNA
Han Pjesak - Žepa - spomenik srpskih boraca1Foto: SRNA

Ubijeni su kukavički, iz zasjede u mjestu Žepa, uprkos dogovoru dvije sukobljene strane da konvoj mirno prođe.

Kod spomen-obilježja danas su se okupile porodice i saborci, da odaju poštu nedužnima i još jednom poruče kako je očuvanje Republike Srpske zavjet svim sadašnjim i budućim generacijama.

Istaknuto je da je Žepa najbolnija rana i uspomena za opštinu Pale iz Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Predsjednica Predsjedništva Boračke organizacije Pale Јasna Lazarević Gavrilović podsjetila je da je prošla 31 godina od kako su Pale ispratile borce na humani zadatak dostavljanja hrane vojnicima koji su obezbjeđivali relej na koti Zlovrh tokom kojeg je njih 45 mučki ubijeno u zasjedi.

- Na ovom mjestu su, osim tih boraca, poginule i neke buduće generacije onih koji za sobom nisu ostavili potomstvo i jedna majka", rekao je Gavrilovićeva.

Načelnik opštine Pale Boško Јugović rekao je da svake godine Paljani obilaze spomen-obilježje kod Žepe sa posebnim pijetetom.

- Nadam se da nakon toliko godina bar trunku griže savjesti imaju ti koji su to uradili, jer jedno je boriti se na pravi način, a drugo je ubijati iz zasjede - dodao je Јugović.

Žepačka mermerna ploča sa 45 uklesanih imena, nedavno obnovljena, na poštovanje opominje sadašnje i sve buduće generacije. Očuvanje uspomena ostaje imperativ - još veći očuvanje Republike Srpske, pogotovo u vremenu izazova kakvo je sadašnje.