latinica  ћирилица
04/06/2023 |  19:38 ⇒ 20:13 | Autor: RTRS

Film "Ostrvo Buromski" prikazan na PMF (VIDEO)

Prirodno-matematički fakultet u Banjaluci ugostio je Ruskinju Olgu Stefanovu, koja je 14 godina istraživala surovu klimu Antarktika. Sve što je godinama zabilježila njena ekspedicija opisala je dokumentarnim filmovima.
Film "Ostrvo Buromski" - Foto: Screenshot
Film "Ostrvo Buromski"Foto: Screenshot

Promocija četvrtog filma "Ostrvo Buromski", koji svjedoči o istraživačima koji su otkrili do sada nepoznate horizonte polarnog prostora, održana je u Banjaluci.



Olga Stefanova posvetila je 14 godina ekspedicijama i istraživanju surove klime i veličanstvene prirode. Polarni prostor postao je mjesto vječnog počinka brojnih istraživača čija imena ispisuju geografske udžbenike. Upravo njima je posvećen četvrti dokumentarni film koji govori o malom ostrvu Buromski kod obale Antarktika.

- Cilj našeg projekta je da usmjerimo pažnju javnosti na doprinos tih ljudi i podignimo sjećanje na žrtvu koju je čovječanstvo podnijelo u istraživanju šestog kontinenta - rekla je Olga Stefanova.

Stefanova je peta Ruskinja koja je zimovala na Antarktiku i svoja iskustva podijelila je sa studentima i profesorima. Najbolji podsticaj za mlade generacije je upravo inspirativan stručnjak i zanimljava oblast istraživanja.

- Imamo priliku da vidimo istraživača iz Rusije Olgu Stefanovu, koja godinama proučava polarna područja. Ova područja su zanimljiva sa geopolitičkih, ekonomskih, klimatskih i drugih stajališta i kao mjesta nadmetanja svjetskih sila - naglasila je Mira Mandić, predsjednik Geografskog društva Republike Srpske.

- Polarna područja za mene predstavljaju veoma zanimljivu oblast zato što su specifični uslovi klime, od samog prostora, do resursa koji se kriju ispod snijega - smatra student Marko Kalaba.

Promocija filma ojačala je već čvrstu saradnju Republike Srpske i beogradskog Ruskog doma.

- Imamo priliku da dovedemo jedinstvenu osobu, stručnjaka i umjetnicu koja pravi filmove. To su neki vanzemaljski uslovi. U lijepoj toploj Banjaluci niko ne može da zamisli kako je to živjeti na minus 60, a kamoli minus 90 - naglašava Gorgije Engelhardt, viši savjetnik u Ruskom domu.

Film "Ostrvo Buromski" je višestruko nagrađivan, a neka od priznanja su nagrade za najbolji film na festivalu "So zemlje", nagrada publike na filmskom festivalu "Sibir" i druge.