latinica  ћирилица
04/06/2023 |  19:51 ⇒ 05/06/2023 | 09:03 | Autor: RTRS

Ekonomisti saglasni: Preporuke MMF-a ne bi donijele dobro privredi (VIDEO)

Smanjiti tekuću potrošnju i povećati kamatne stope - neke su od preporuka Međunarodnog monetarnog fonda vlastima u BiH za obuzdavanje inflacije.
Novac (foto: Centralna banka) -
Novac (foto: Centralna banka)

Tako ne misle ekonomisti, jer smanjenje plata i rasta kamata privredi ne bi donijeli dobro.

Saša Aćić predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske kažeda su investicije jedini izlaz iz inflacije i pita zašto bi ih iko destimulisao skupljim kapitalom.

- Ako bi se povećale kamatne stope, to bi definitivno destimulisalo investicije. Tako da suštinski očekujemo od domaćeg bankarskog sektora da bude jednako korektan kao i do sada u procjenama visine kamatnih stopa, odnosno cijene kapitala - kaže Aćić.

Sa ovim je saglasan i profesor Ekonomskog fakulteta Stevo Pucar. Nije, smatra, loše saslušati preporuke MMF-a kao institucije koja posjeduje višegodišnje iskustvo i ekonometrijske modele kakve nema niko u BiH, ali mi nismo u aranžmanu i nemamo obavezu da ih primjenimo. Posebno ne ako bi nam donijele više štete nego koristi.

- U ovom trenutku naša privreda usporava i takve vrste mjera u ovom trenutku bile bi kontraproduktivne - kaže Pucar.

S druge strane, smanjenje javne potrošnje, smatra, treba da bude postepeno. To znači da javni novac valja ulagati u povećanje produktivnosti domaće ekonomije. Rast kamata, kategoričan je, ne treba ni razmatrati.

- To u ovom trenutku nije nešto što uopšte može dati bilo kakve rezultate. Na situaciju kad kod nas imate usporavanje evropske privrede, Njemačka je već u recesiji, a to su nam glavna spoljnotrgovinska tržišta, i to je glavni faktor usporavanja i naše ekonomije, mislim da bi sad pogoršavati situaciju u ovom trenutku bilo kontraproduktivno - kaže Pucar.

MMF je nedavno preporučio da, u skladu sa politikom Evropske centralne banke, kamatne stope u BiH treba da idu ka gore. S druge strane plate u javnoj upravi, preporučuju, treba da idu ka dole, jer se dobar dio budžeta koristi za plate.

- Značajni rezultati bi se mogli dobiti izvršenjem pregleda zaposlenosti u javnom sektoru. Potrebno je bolje usmjeravati socijalna davanja, treba podstaći javne investicije koje bi zauzvrat podstakle rast u privatnom sektoru. Potrebno je raditi na povećanju transparentosti u javnim preduzećima - navela je Alina Ijancu, voditeljka Misije MMF za BiH.

Usmjeravanje javnih investicija u privredu, nešto je što privredna zajednica godinama zagovara. Saša Aćić navodi – privredniku je važno da od javnog sektora dobije brzu i kvalitetnu uslugu. Ulaganje i digitalizaciju, u ovom slučaju, ne bi bio loš potez.

- Ono što je jako bitno, kod digitalizacije usluga smanjuju se i koruptivni rizici - kaže Aćić.

Preporuke MMF-a, smatraju ekonomisti, djelimično bi mogle da budu korisne, ali primjenu bi trebalo prilagoditi sistemu zemlje kojoj su date. Ove, date za BiH, saglasni se, trenutno ne bi donijele korist.