latinica  ћирилица
04/06/2023 |  20:51 ⇒ 20:51 | Autor: SRNA

Varhelji: Ekonomska integracija približava region jedinstvenom evropskom tržištu

Komesar EU za susjedstvo i pitanja proširenja Oliver Varhelji rekao je da regionalna ekonomska integracija na zapadnom Balkanu zasnovana na pravilima EU postepeno približava region jedinstvenom evropskom tržištu i prije samog pristupanja.
Oliver Varhelji (Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ) -
Oliver Varhelji (Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ)

Varhelji se danas video porukom obratio godišnjem sastanku Savjeta za regionalnu saradnju u Budvi i objavio nastavak podrške Evropske komisije Savjetu u naredne tri godine.

On je čestitao Savjetu na godini obilježenoj impresivnim rezultatima, te istakao opredijeljenost organizacije regionalnoj integraciji i pomoći u provođenju zajedničkog regionalnog tržišta, saopšteno je iz ovog savjeta.

Generalni sekretar Savjeta Majlinda Bregu na otvaranju 15. godišnjeg sastanka te organizacije u Budvi rekla je da je protekla godina jedna je od najznačajnijih za zapadni Balkan i označava dugo očekivanu prekretnicu ka obavezama koje su preuzele ekonomije regiona putem Zajedničkog regionalnog tržišta.

- Mi smo u Savjetu za regionalnu saradnju izuzetno ponosni na uspjeh koji je region postigao - dodala je Bregu.

Iz Savjeta su podsjetili da su u novembru 2022. godine na samitu u okviru Berlinskog procesa, zvaničnici šest ekonomija zapadnog Balkana potpisali tri sporazuma o mobilnosti u sklopu odgovarajućih agendi Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište i to o slobodi kretanja sa ličnom kartom, o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija i o priznavanju stručnih kvalifikacija za doktore medicine, stomatologe i arhitekte.

Mjesec dana kasnije, na samitu EU i zapadnog Balkana, održanom u Tirani, telekom operateri iz EU i sa zapadnog Balkana su, u okviru zajedničkog regionalnog tržišta čije sprovođenje pomažu Savjet i Evropska komisija, potpisali Deklaraciju o romingu kojom se omogućava smanjivanje cijena usluga rominga između EU i regiona od 1. oktobra 2023. godine.

Bregu je istakla da treba cijeniti plan koji se sastoji od četiri dijela, čiji je cilj približavanje regiona jedinstvenom tržištu EU, a koji je nedavno najavila predsjednik Evropske komisije, i koji "u potpunosti odgovara nastojanjima regiona i Savjet da prodube regionalnu ekonomsku integraciju i sve više se usklade s jedinstvenim tržištem EU putem politike `postupnog uvođenja` koja omogućava opipljivije koristi od pristupanja i prije punopravnog članstva".

- Ovo dolazi u pravo vrijeme, jer sagledavamo dostignuća zajedničkog regionalnog tržišta i postavljamo temelje za još jednu fazu bliže integracije unutar zapadnog Balkana i sa jedinstvenim tržištem EU. Svakog dana smo svjedoci događaja koji nas stalno podsjećaju da se regionalna saradnja ne može uzimati zdravo za gotovo - navela je Bregu, koja je predsjedavala sastankom.

Ona je rekla da zapadni Balkan može biti poprište suprotstavljenih politika i sporova, čak i frustracija, ali da "postoji ogroman prostor za zajedničko djelovanje, motivisano zajedničkim razumijevanjem napretka - zbližavanja ljudi, robe, usluga i kapitala, što govori o afirmativnoj perspektivi povezanosti sa svrhom, a ne slučajno".

DŽenk Sejfula, direktor za EU i regionalne inicijative iz Skoplja i predstavnik predstojećeg predsjedavajućeg Procesom saradnje u Јugoistočnoj Evropi iz Sjeverne Makedonije, najavio je da će ta zemlja, koje preuzima predsjedavanje Procesom od Crne Gore, predstaviti svoj moto i prioritete na ministarskom sastanku koji se održava sutra.

Delegacija Savjeta za regionalnu saradnju, koju predvodi Bregu, učestvovaće na sutrašnjim skupovima Procesa saradnje u Јugoistočnoj Evropi, odnosno na sastanku ministara učesnica ovog procesa zaduženih za evropske integracije, kao i na sastanku ministara spoljnih poslova učesnica SEECP-a, gdje se očekuje usvajanje godišnjeg izvještaja Savjeta, navedeno je u saopštenju.