latinica  ћирилица
04/06/2023 |  21:01 ⇒ 21:05 | Autor: SRNA

Obnovu spomen-hrama u Doboju podržao i predsjednik Srpske

Donatorskoj večeri za potrebe obnove kompleksa Spomen-hrama Svetih apostola Petra i Pavla u Doboju večeras se odazvao veliki broj donatora, a akciji su podržali Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, izjavio je starješina hrama protojerej-stavrofor Mirko Nikolić.
Donatorsko veče za obnovu hrama u Doboju - Foto: SRNA
Donatorsko veče za obnovu hrama u DobojuFoto: SRNA

U pismu podrške ovom projektu predsjednik Srpske Dodik poručio je da se obnavljanjem duhovnih svetinja čuva tradicija i kultura pravoslavnog naroda.

Dodik je istakao da je ponosan i blagosloven narod koji ima volje i htijenja da gradi i obnavlja ovakva znamenja, koja u svakoj zajednici okupljaju, prije svega, mlade ljude, gdje stiču i promovišu duhovne vrijednosti i hrišćanske vrline.

Nikolić, koji je i arhijerejski namesnik dobojski, rekao je novinarima da su vladika Fotije i predsjednik Dodik bili spriječeni da prisustvuju večerašnjem skupu.

On je izrazio zadovoljstvo što je ovu aktivnost podržalo stotinak donatora iz Doboja i drugih lokalnih zajednica, između ostalog, iz Tešnja u Federaciji BiH.

Prema njegovim riječima, objekat hrama je renoviran, pokriven i freskopisan prije dvadesetak godina, a da sada predstoje radovi na uređenju porte, odnosno popločavanje, postavljanje nove ograde i rasvjete, hortikulturno uređenje.

Nikolić je naveo da je mnogo posla i da troškovi usljed poskupljenja građevinskog materijala prevezilaze prvobitno projektovani iznos od 200.000 KM.

On kaže da se postepeno pristupa uređenju Spomen-hrama Svetih apostola Petra i Pavla u čijem kompleksu se nalazi i spomen-kosturnica "Dobojski logor 1915-1917", s obzirom da je prošle godine Sveti arhijerejski sabor u Beogradu proglasio mučenike Eparhije zvorničko-tuzlanske, a među njima i žrtve dobojskog logora postradale tokom Prvog svjetskog rata.

- Od ove godine uvodi se njihovo praznovanje, a i sam hram Svetih apostola Petra i Pavla građen je kao spomen-hram žrtvama dobojskog logora - rekao je Nikolić.

Zamjenik gradonačelnika Doboja Slavko Kovačević kaže da večerašnji skup predstavlja saborovanje, da je ponosan što je hram Svetih apostola Petra i Pavla bio domaćin Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Porfiriju 18. avgusta 2021. godine povodom slave grada Doboja - Preobraženja Gospodnjeg.

Kovačević je poručio da Gradska uprava Doboj podržava rad svih vjerskih zajednica u ovom gradu.

Donatorskoj večeri, koja je uz bogat kulturno-umjetnički program održana u hotelu Park u Doboju, prisustvovao je i načelnih opštine Petrovo Ozren Petković.

Spomen-hram Svetih apostola Petra i Pavla građen je od 1931. do 1937. godine pod pokroviteljstvom rukovodstva Kraljevine Јugoslavije kao zadužbina srpskim žrtvama austougarskog režima postradalim u dobojskom logoru od 1915. do 1917. godine.

Uz spomen-hram podignuta je spomen-kosturnica u kojoj je sahranjeno 5.000 tijela srpskih žrtava iz masovnih grobnica oko Doboja.

Spomen-kompleks je 18. septembra 1938. godine osveštao Njegova svetost patrijarh srpski Gavrilo Dožić, a već 31. decembra iste godine održan je Svesrpski sabor.

Tokom Drugog svjetskog rata, zahvaljujući Eleni Pulfer, spriječena je namjera ustaša da se crkva minira i ona je pretvorena u vojni magacin, dok je spomen-kosturnica uništena.

Spomen-kosturnica je obnovljena 1954. godine bez krsnog znamenja. Krst je vraćen nakon osnivanja Republike Srpske.