latinica  ћирилица
04/06/2023 |  21:33 ⇒ 21:35 | Autor: SRNA

OEBS: Na sjeveru KiM mora doći do inkluzivnih izbora

Šef Misije OEBS-a u Prištini Majkl Devenport rekao je danas da se bez učešća Srba u privremenim prištinskim institucijama, kao što su policija, pravosuđe i opštinske administracije "neće vratiti osjećaj normalnosti u svakodnevnom životu".
KiM-Leposavić (Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI, ilustracija) -
KiM-Leposavić (Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI, ilustracija)

- Kao što smo čuli od EU i drugih faktora, mora da dođe do inkluzivnih izbora da bi gradonačelnici na sjeveru imali neophodnu legitimnost. Naravno da je Misija, takođe, spremna da pomogne u vezi sa tim - rekao je Devenport za prištinske medije na albanskom jeziku.

On je dodao da je situacija na sjeveru Kosova i Metohije "vrlo napeta".

- Svako nasilje je potpuno neprihvatljivo. Nažalost, došlo je do sukoba i napada u kojima su ranjeni policajci, predstavnici međunarodnih misija i novinari, u nekim slučajevima ozbiljno. Mora, prije svega, da dođe do smirivanja tenzija i do deeskalacije situacije - istakao je Devenport.

On je izrazio nadu da će do kraja godine biti završen proces razgovora između Beograda i Prištine.

- To zavisi od angažovanja i Prištine i Beograda u vezi sa implementacijom svega što je dogovoreno. Moram da dodam da bi trebalo da dođe do pravno obavezujućeg sveobuhvatnog sporazuma, o čemu ima govora u procesu pristupanja EU - dodao je Devenport.

On je rekao da je po pitanju imovine manastira Visoki Dečani stav OEBS jasan, a to je da odluka ustavnog suda iz 2016. godine mora da se sprovede, jer je "u pitanju vladavina prava i poštovanje pravnog okvira na Kosovu".