latinica  ћирилица
05/06/2023 |  08:21 ⇒ 10:48 | Autor: RTRS

Stojičić: Raditi intenzivno na mjerama bezbjednosti u školama (VIDEO)

Vlada Republike Srpske predložila je mjere za jačanje bezbjednosti u školama na kojima će se u narednom periodu raditi intenzivno, rekla je za Јutarnji program RTRS ministarka prosvjete i kulture, Željka Stojičić.
Željka Stojičić - Foto: RTRS
Željka StojičićFoto: RTRS

Stojčićeva navodi da je povod za izradnju cijelog programa iznuđen dešavanjima u Srbiji. Navodi, da je i u prethodnom periodu Ministarstvo prosvjete i kulture radilo na prevenciji nasilja.

- Sada ima 11 prioriteta na kojima će institucije raditi. Prioriteti su podržani sa 64 mjere te imaju tačno naznačene aktivnosti koje treba da se sprovedu - rekla je Stojčićeva.

Konkretne mjere, sanduče povjerenja postojalo je i prije, navodi ona, te kaže da će raditi na tome da se ojača dostupnost tog sandučeta.

- Da se definiše tačno, kako i ko može da uloži primjedbu i zapažanje u školi - navela je ona.

Predmet humanost i bezbjednost, još jedan je u nizu od aktivnosti koji će se odnositi za učenike devetih razreda.

- To je predmet koji koji će se izučavati fakultativno kao pilot projekat u 20 škola u školskoj 2023/24. godini - navela je Stojčićeva.

Zbog sve većih obaveza roditelja škola ima sve veću ulogu, te se i sam odnos na relaciji roditelj - škola mora promijeniti.

- Uloga roditelja je ključna. Iz porodice kreće sve i to moramo shvatiti ozbiljno. Svaki roditelj je zainteresovan da mu dijete izraste u zdravu i zrelu osobu - navodi Stojčićeva.