latinica  ћирилица
05/06/2023 |  09:04 ⇒ 09:19 | Autor: SRNA

Srbac: "Beli anđeo" ugostio folkloraše iz Šamca, Teslića i Stanara (FOTO)

Srpsko kulturno-umjetničko društvo "Beli anđeo" organizovalo je folklorni festival pod nazivom "Đeram - U susret srbačkom ljetu" u porti Hrama Vaskrsenja Hristovog u Srpcu.
Srbac - smotra folklora - Foto: SRNA
Srbac - smotra folkloraFoto: SRNA

Osim domaćina, sinoć su se predstavila tri gostujuća kulturno-umjetnička društva: "Posavina" iz Crkvine kod Šamca, "Vez" iz Teslića i "Cerovica" iz Stanara.

Predsjednik SKUD-a "Beli anđeo" Željka Mrđa rekla je da je festival ispunio očekivanja i da su nastavili sa stvaranjem prijateljstava sa raznim društvima.

- Ovo je bio treći festival koji organizujemo pod nazivom u susret srbačkom ljetu, a drugi u okviru "Đerma". U planu imamo 7. oktobra i sedmo veče veteranskog folklora i nadamo se i tada dobrom odzivu gostiju i ugodnom druženju - istakla je Mrđa.

Srbac - smotra folklora (Foto: SRNA)

Predsjednik KUD-a "Cerovica" iz Stanara Milanka Keser rekla je da su članovi ovog društva prvi put u Srpcu i imaju želju da saradnja bude nastavljena.

- Drago nam je što smo došli u Srbac odakle nosimo lijepe utiske, kako o samom mjestu, tako i o ljudima koje smo imali priliku da upoznamo - naglasila je Keserova.

Srpsko kulturno-umjetničko društvo "Beli anđeo" zajedno sa Ansamblom narodnih igara "Lijevče" učestvuje u radu skupštine prestižne foklorne manifestacije "Čuvari tradicije - Đeram" sa više od 30 kulturno-umjetničkih društava iz Srbije, Republike Srpske, Hrvatske i Rumunije.

Na sjednici održanoj u februaru u Gudurici kod Vršca usaglašen je kalendar nastupa za sva društva, a svako od njih ugostiće na svojim koncertima po nekoliko folklornih ansambala koji učestvuju u radu "Đerma".