latinica  ћирилица
05/06/2023 |  12:27 ⇒ 14:23 | Autor: RTRS

Patrijarh Porfirije služio liturgiju u Ohridu

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije služio je danas liturgiju u hramu Svete Sofije u Ohridu čime je svečano obilježena prva godišnjica od kada je poglavar Srpske pravoslavne crkve uručio Tomos o autokefalnosti poglavaru Makedonske pravoslavne crkve - Ohridske arhiepiskopije.
Patrijarh Porfirije služio liturgiju u Ohridu (Foto: spc.rs) -
Patrijarh Porfirije služio liturgiju u Ohridu (Foto: spc.rs)

Arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan uručio je na kraju liturgije patrijarhu Porfiriju Orden Svetog Klimenta Ohridskog prvog reda, koji mu je dodijelio sveti arhijerejski sinod Makedonske pravoslavne crkve - Ohridske arhiepiskopije, za pokazanu ljubav za Makedonsku pravoslavnu crkvu i makedonski narod, posvjedočenu dodjelom tomosa o autokefalnosti.

Primajući odlikovanje, patrijarh Porfirije rekao je da se raduje današnjem sabranju u "slavnom Ohridu i drevnom predivnom pravoslavnom hramu Svete Sofije" povodom dodjeljivanja tomosa o autokefalnosti.

- Današnji povod za naše slavlje je događaj od pre godinu dana, a blagodareći vašoj molitvi i vjeri taj dan je postao realnost za sve nas. Neka blagoslovi Gospod sve ljude u Makedoniji, da ispuni Duhom svojim svetim - rekao je patrijarh Porfirije.

Patrijarh Porfirije istakao je da je Hristova crkva jedna i iznad svakih podjela i da je to dar Božiji.

- Hvala vam na ljubavi, na mogućnosti da služim u ovom hramu. Danas sam saznao da je patrijarh srpski posljednji put ovdje služio prije 100 godina. Evo da ne čekamo 100 godina, da nam dolazite uvijek u Beograd i da mi ovdje dolazimo, i da služimo i širom svijeta gdje se nalaze naši narodi i zajedno se mole Bogu. Iako pripadamo drugim narodima pripadamo jednoj jedinstvenoj crkvi Hristovoj i jednom narodu Božijem - rekao je patrijarh srpski.

Njegova svetost poklonio je arhiepiskopu ohridskom i makedonskom Stefanu žezlo.

- Kad služite liturgiju da naša ljubav bude sa vama da rukovodite narod koji vam je Bog podario - rekao je patrijarh Porfirije.

Patrijarh Porfirije u čijoj pratnji je bio i vikarni episkop marčanski Sava, stigao je juče u Makedoniju gdje su ga u Uspenskom manastiru Kalište kod Struge, dočekali arhiepiskop Stefan sa arhijerejima Makedonske pravoslavne crkve - Ohridske arhiepiskopije.