latinica  ћирилица
05/06/2023 |  12:43 ⇒ 18:42 | Autor: RTRS

Srebrenica: Obilježena godišnjica od ubistva 228 Srba (VIDEO)

Polaganjem vijenaca na Spomen kosturnicu i služenjem parastosa, danas je u Srebrenici obilježena godišnjica od ubistva 228 Srba među njima 80 djece sa područja Srebrenice ubijenih na praznik Trojice 1943. godine od strane zloglasne 29.ustaške formacije predvođene Јosipom Kurelcom.
Srebrenica - parastos žrtvama ustaškog zločina - Foto: SRNA
Srebrenica - parastos žrtvama ustaškog zločinaFoto: SRNA

Na području Srebrenice tokom Drugog svjetskog rata, počinjen je genocid nad srpskim narodom od strane Nezavisne države Hrvatske i komšija muslimana, koji su mahom bili pripadnici ustaških formacija, kada je ukupno ubijeno 2.262 Srebreničana srpske nacionalnosti- istaknuto je danas na komemoraciji.

Predsjednik Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila u ovom mjestu Branimir Kojić rekao je da su ovdje pobijeni civili, da se u 20. vijeku Srbima ovog kraja istorija tri puta ponovila i stradali su u tri rata.

- Nad srpskim narodom srednjeg Podrinja počinjen je genocid u 20. vijeku i Srbi su najveći stradalnici. To treba da znaju naša pokoljenja da ne dožive istu sudbinu i o tome treba govoriti - poručio je Kojić.

On je istakao ova spomen-kosturnica i brojna spomen-obilježja u ovoj opštini pokazuju da je počinjen genocid nad srpskim narodom, sistematski u kontinuitetu u svim ratovima u 20. vijeku, dok se godinama govori o stradanju srebreničkih Bošnjaka u julu 1995. godine.