latinica  ћирилица
05/06/2023 |  12:47 ⇒ 14:13 | Autor: RTRS

Zapažen film "Ne plači majko" na festivalu "Zlatni vitez" (FOTO)

Među 40 filmova koji su učestvovali u takmičarskom programu kratkih dokumentarnih filmova bio je i film u produkciji Radio televizije Republike Srpske "Ne plači majko" u režiji Milane Majar.
Festival "Zlatni vitez" - Foto: RTRS
Festival "Zlatni vitez"Foto: RTRS

Ova istinita filmska priča privukla je pažnju svih ljubitelja dokumentarnog filma na filmskom forumu "Zlatni vitez", koji je ove godine održan u Groznom, prestonici Čečenske Republike.

Film govori o sudbini Dragoljuba Blagojevića iz Doboja, koji je kao jednogodišnjak ostao bez majke i tromjesečne sestre, koje su ubijene 1941. godine u napadu "Crne legije" Јure Francetića na srpsko selo Donji Pridjel.

- Autorka filma Milana Majar uspjela je da jednu ljudsku sudbinu vrlo slikovito pretoči u formu dokumentarne priče, djelimično koristeći tehniku rekonstrukcije obnavljajući događaje u igranoj formi, što čini ovaj film fascinantnim i zanimljivim. Način izražavanja emocija omogućava gledaocu da saosjeća sa nevjerovatnom sudbinom junaka filma. Vjerujem da će film biti toplo primljen ne samo u Srbiji i balkanskim zemljama, već i u svim zemljama čija je istorija povezana sa posljedicama ratova i njihovim teškim nasljeđem, koje čak i nakon više od 70 godina podsjeća na sebe - rekao je član žirija iz Bugarske, režiser i producent Andrej Čertov.

Autorka filma, Milana Majar (Foto: RTRS)

Ove godine na forumu su učestvovala 153 takmičarska i 12 vantakmičarskih igranih, dokumentarnih, animiranih, studentskih, debitantskih i dječjih filmova iz 20 zemalja svijeta. U okviru foruma održane su filmske projekcije, naučna konferencija, filmska škola, kao i kreativni susreti i master klas.

Predsjednik Filmskog foruma, narodni umjetnik Rusije Nikolaj Burljajev uručio je šefu Čečenske Republike Ramzanu Kadirovu i ministru kulture Čečenske Republike Ajšatu Kadirovu nagradu "Zlatni vitez" za neprocjenjiv doprinos festivalu u Čečeniji.