latinica  ћирилица
05/06/2023 |  14:24 ⇒ 18:34 | Autor: RTRS

Učenici osnovnih škola kroz igru učili o značaju recikliranja plastike i zaštiti prirode (VIDEO)

Peti jun obilježava se kao Svjetski dan zaštite životne sredine. Tim povodom u Banjaluci je organizovana edukativna radionica gdje su učenici osnovnih škola kroz igru učili o značaju recikliranja plastike i zaštiti prirode.
Reciklaža - Foto: RTRS
ReciklažaFoto: RTRS

Organizatori događaja su Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, u saradnji sa Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske.

- Mi smo označili dan biodiverziteta i mjeseca reciklaže tako što smo mjesec dana skupljali plastični i papirni otpad oz cijele škole. Tako smo prikupili skoro tonu papira i dosta plastičnih flašica, i sa tim smo spasili veliki dio okoline - kaže Isidora Čuković, Osnovna škola "Branko Radičević", Banjaluka.

Sajra Terzić iz Osnovne škola "Dositej Obradović" dodaje da treba da prestanemo da zagađujemo životnu sredinu.

- Treba da prestanemo da bacamo plastični otpad u prirodu. Treba da bacamo u kontejnere za reciklažu. Da sadimo više drveća, biljaka - istakla je ona.

marko Galić iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske naglasio je da je cilj ovog događaja razvijanje i jačanje ekološke svijesti kod najmlađih i naravno i kod odraslih.

- Јer svi zajedno treba da doprinesemo boljoj, zdravijoj i ljepšoj životnoj sredini - naglasio je Galić.