latinica  ћирилица
05/06/2023 |  15:21 ⇒ 18:45 | Autor: RTRS

Služen parastos za 115 ubijenih u selu Kapavica kod Ljubinja (VIDEO)

Srbi u Hercegovini prisjećaju se žrtava junskih pokolja iz 1941. godine, u kojima su ustaše na bestijalan način, bacanjem u kraške jame, ubili nekoliko stotina ljudi. U selu Kapavica kod Ljubinja služen je parastos za 115 žrtava, koje su ustaše na Trojičin dan poubijale ili žive bacile u jamu.
Ljubinje - pomen - Foto: RTRS
Ljubinje - pomenFoto: RTRS

Sjećanje na krvavo proljeće 1941. godine, kada su ni krivi ni dužni, domaćini, sinovi, braća, očevi, odvedeni iz svojih kuća, zatvoreni, mučeni, a potom ubijeni u jami Kapavica, i danas je živo.

Ovaj zločin obilježio je živote i te i kasnijih generacija. Ljubanu Bukviću ubijen je otac, i nekoliko rođaka.

Ustaše, uglavnom komšije, muslimani i Hrvati iz Ljubinja i okolnih sela, 8. juna 1941. godine na stratište su vezane poveli oko 170 ljudi.

Više od 70 ih je bačeno u jamu, a ostale su poubijali na obližnjoj livadi. Dio ljudi se uspio spasiti bjekstvom, i kasnije posvjedočiti o svemu što su preživjeli.

Potomci ne zaboravljaju svoje pretke. Vukan Klimenta nosi ime ubijenog djeda.

Za nevine žrtve sulužen je pomen i upaljene svijeće. Јama Kapavica jedno je od brojnih stratišta i jama koje su ustaše odmah po osnivanju Nezavisne države Hrvatske pretvorile u masovne grobnice hercegovčakih Srba.