latinica  ћирилица
05/06/2023 |  16:23 ⇒ 06/06/2023 | 07:20 | Autor: RTRS

Podrška Vlade Srpske preduzećima u Istočnom Sarajevu i Srebrenici (VIDEO)

Uplaćenih 19 i po miliona maraka poreza na dobit govori da je ukupna dobit privrede Istočnog Sarajeva prošle godine bila oko 200 miliona maraka, rečeno je nakon sastanka ministra privrede Republike Srpske Vojina Mitrovića i gradonačelnika Istočnog Sarajeva Ljubiše Ćosića.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

Glavna tema bilo je preduzeće Mofas koje, kako je istaknuto, ide u reorganizaciju.

Problemi ranijih potraživanja, plasmana i zastarjele tehnologije opterećenje je za Mofas koji trenutno nema posla u punom kapacitetu i čiji je većinski vlasnik prošle godine, uz podršku Vlade Srpske, postalo gradsko preduzeće Digis.

Јedino rješenje je reorganizacija preduzeća.

- Mi ćemo definitivno ići u sazivanje Skupštine društva u idućoj ili sedmici nakon iduće. Na njoj ćemo donijeti odluke o toj reorganizaciji poslovanja, o privremenoj obustavi na određenim linijama gdje nam treba pomoć od ministarstva, odnosno od Vlade Srpske da probamo doći do sredstava kojim bi uplatili poreze, doprinose i pripadajuća davanja za one radnike koji neće raditi u fabrici u ovom periodu - izjavio je Ćosić.

U preduzeću su trenutno 43 zaposlena, šestoro ih je već steklo uslove za penziju.

- Mi ćemo u Ministarstvu i Vladi Srpske pokušati da iznađemo sredstva kako bi uplatili poreze i doprinose za ova 43 radnika, ali isto tako i otpremnine za ovih šest radnika. Јednostavno, da ti ljudi koji odu sutra na biro imaju pokriven i povezan radni staž, što je u ovom trenutku veoma bitno, pogotovo imajući u vidu da jedan dio radnika u narednih par mjeseci stiče uslove za penziju - rekao je Mitrović.

Cilj reorganizacije je da preduzeće nastavi s radom, složili su se Mitrović i Ćosić koji je istakao i da je namjera da se dio imovine preduzeća uknjiži kao novčana sredstva, kako bi se obezbijedila sredstva za izmirivanje dugovanja.

Konkretni rezultati se očekuju za dva mjeseca.

Mitrović u Srebrenici; Posjetio fabriku za pocinčavanje

Ministarstvo privrede i preduzetništva radiće na dovođenju novih investitora, i na projektima proširenja postojećih fabrika iz oblasti metaloprerade i drvoprerade, radi otvaranja novih radnih mjesta, dogovoreno je danas u Srebrenici na sastanku ministra privrede i preduzetništva Republike Srpske Vojina Mitrovića i načelnika Srebrenice Mladena Grujičića.

Investicije i nova radna mjesta prioritet su broj jedan da bi zadržali stanovništvo na ovom području. Za ministra Mitrovića perspektivu u ovom kraju najviše imaju fabrike koje se bave pocinčavanjem. Uz podršku Vlade biće prošireni i kapaciteti otvaranja radnih mjesta.

Svi kapaciteti, hale, prostori koje su bili u vlasništvu opštine Srebrenica su popunjeni. Ova opština je svojom politikom subvencionisanja omogućila zaposlenje nekoliko stotina radnika u realnom sektoru. Sada su potrebni novi kapaciteti istakao je načelnik Grujičić

Ministar Mitrović istakao je da će otvaranje prometa roba i usluga na novom mostu Bratoljub , koje je u proceduri, omogućiti još brži razvoj ovog područja i privlačenje novih investicija.