latinica  ћирилица
05/06/2023 |  17:41 ⇒ 18:28 | Autor: sputniknews.com

Eskobar i Lajčak kritikuju Kurtija, a zahtjeve donose - Srbima

Cilj posjete pregovaračkog tandema Vašingtona i EU Gabrijela Eskobara i Miroslava Lajčaka Prištini jeste da pre svega ubijede Srbe na KiM da se vrate u kosovske institucije prije izbora, kako bi mogli i oni da se vrate na zacrtanu "ohridsku agendu" u dijalogu Beograda i Prištine, uvjeren je politikolog Dejan Vuk Stanković.
Kosovska Mitrovica (foto: TANJUG / DOPISNIK KIM) -
Kosovska Mitrovica (foto: TANJUG / DOPISNIK KIM)

Specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak i izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar sastaju se sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, a očekuje se da će tokom dvodnevne turneje posjetiti i Beograd.

Dejan Vuk Stanković za Sputnjik kaže da bi se, povratkom Srba u insitucije, što traže Eskobar i Lajčak, ponovo „mahalao“ sa pričom o Zajednici srpskih opština ne bi li se Srbija takvim redom događaja indirektno vratila u čitav proces definisan "ohridskom agendom".

- Oni hoće da se Srbi vrate u kosovski sistem pre održavanja izbora kako bi pokazali spremnost da učestvuju na ponovljenim izborima u četiri sjeverne opštine, pa da se vrati i srpska administracija u kosovske institucije. Njima je cilj da sve vrate na stanje od pre izlaska Srba iz institucija jer jedino tako te institucije mogu da budu delotvorne - uvjeren je Stanković.

Potrebniji Srbi na KiM nego kazna za Kurtija

Stanković podseća da su Amerikanci već poslali spisak želja i Beogradu i Prištini u kome su istakli da žele srpsku vojsku podalje od Kosova i Metohije, i kosovske snage van Sjevera Kosova.

- Oni žele da čitavu stvar ponovo preuzmu i da je vode na onaj politički način koji im odgovara. S druge strane, sigurno je da je Kurti dobio veliki minus u očima Vašingtona i EU zbog ovakvog avanturističkog ponašanja, i da je zapravo Kurti u ovom trenutku neko koga oni žele da pritisnu i vrate u kolotečinu diplomatskog rješenja kojim oni upravljaju - smatra Stanković.

Kurti se, dodaje Stanković, pokazao kao neposlušni dečak, i čini se da je "budžet tolerancije" bar kod Amerikanaca za njega smanjen.

- Vašingtonu, Briselu i Berlinu stalo je da se ovaj proces što hitnije okonča ne bi li mogli da kažu da postoji još jedna tačka u Evropi gdje oni ostvaruju suštinski uticaj na tok događaja. Istovremeno, vlast u Srbiji je ne samo pod pritiskom tih opasnih okolnosti na KiM, u bezbednosnom i političkom smislu, nego je i pod pritiskom unutrašnjih turbulencija,“ ističe Stanković.

Vašington i Brisel samo zanima konačnica

Cilj je, zaključuje sagovornik Sputnjika da se Srbija pritisne i iznutra i spolja, kako bi se kosovsko pitanje riješilo što prije i prema agendi zapada za pregovore, a to je kraj godine.

Prema navodima kosovskih medija, očekuje se da Lajčak i Eskobar posjete i sjever Kosova uz napomenu da je cilj njihove posjete pronalaženje rješenja za izlazak iz trenutne napete situacije.

Podsjećanja radi, do zaoštravanja situacije na sjeveru KiM došlo je nakon što je Priština silom, uz podršku policije, u zgrade opština na sjeveru KiM poslala nove, albanske gradonačelnike izabrane na izborima koje su Srbi bojkotovali.

Srbi na KiM su u septembru prošle godine napustili privremene prištinske institucije zbog nepoštovanja Briselskog sporazuma od strane Prištine, upada specijalnih jedinica tzv. kosovske policije na sjever KiM i protivpravnih hapšenja Srba.