latinica  ћирилица
05/06/2023 |  17:59 ⇒ 06/06/2023 | 07:19 | Autor: RTRS

Ministarstvo prosvjete i kulture: Važno zadržati stabilnost javnih finansija

Ministar i predstavnici Ministarstva prosvjete i kulture razgovarali su sa predstavnicima Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske u više navrata od početka mandata ove Vlade, od decembra 2022. godine, saopšteno je iz ovog Ministarstva.
Ministarstvo prosvjete i kulture - Foto: RTRS
Ministarstvo prosvjete i kultureFoto: RTRS

Ono što je primarno isticano i traženo na svim sastancima jesu novi pregovori o ujednačavanju platnih koeficijenata u obrazovanju, nauci i kulturi sa ostalim korisnicima budžeta Srpske te priprema novih zakona o platama.

Vlada Srpske, kao socijalno odgovorna Vlada, i u prethodnom periodu u kontinuitetu je predlagala zakone o platama čiji je efekat bio povećanje plata zaposlenih u javnom sektoru uključujući i zaposlene u obrazovanju, nauci i kulturi, ističe se u saopštenju.

- Samo u prethodnih pet godina izdvojena su značajna sredstva za povećanje plata zaposlenih u osnovnim i srednjim školama kao i u oblasti nauke i kulture. Posljednje povećanje plata stupilo je na snagu u januaru 2023. godine kada je zaposlenima sa srednjom stručnom spremom plata povećana za pet odsto kao odgovor na inflatorne pritiske koji su najviše osjetili oni koji imaju najmanje plate. Planom budžeta za 2023. godinu za zaposlene u sistemu obrazovanja, nauke i kulture, kao i za ostale budžetske korisnike nisu planirana dodatna sredstva za povećanje plata, a to nam ne daje osnovu za pregovaranje o povećanju plata. - poručuju iz Ministarstva prosvjete i kulture.

U Ministarstvu smatraju da je "važno zadržati stabilnost javnih finansija u narednom periodu te omogućiti izvršenje obaveza dostignutog nivoa prava, a što omogućava usvojeni plan budžeta za 2023. godinu".

- Predstavljanje Programa mjera za jačanje bezbjednosti i sprečavanje nasilja u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima u Republici Srpskoj tražiće već u ovoj godini alokaciju sredstava za realizaciju dijela mjera za očuvanje bezbjednosti naših učenika i zaposlenih u školama - navode iz Ministarstva.

Iz Ministarstva poručuju da je "Sindikat obrazovanja nauke i kulture na posljednjem sastanku upoznat sa aktivnostima oko izrade Programa i bio je saglasan da je potrebno da se posebna pažnja posvetiti vaspitnoj ulozi škole".

- Istovremeno potrebno je da radimo na jačanju materijalnog položaja i izgradnji autoriteta zaposlenih u školama Srpske i vjerujemo da ćemo zajedničkim naporima svih koji učestvuju u vaspitno obrazovnom procesu doći do željenog cilja - naglašavaju iz Ministarstva.