latinica  ћирилица
05/06/2023 |  18:11 ⇒ 06/06/2023 | 07:19 | Autor: SRNA

Lagard: Kamate će rasti, inflacija i dalje visoka

Direktor Evropske centralne banke Kristin Lagard izjavila je danas da su pritisci na cijene "snažni" i jasno stavila do znanja da će banka podići kamatne stope dovoljno visoko da smanji inflaciju i da će ih zadržati "koliko god bude potrebno".
Kristin Lagard (Foto: EPA-EFE/THOMAS LOHNES / POOL) -
Kristin Lagard (Foto: EPA-EFE/THOMAS LOHNES / POOL)

Inflacija je u maju opala za skoro pun procentni poen, na 6,1 odsto. ECB je povećala kamatne stope najbržim tempom u svojoj istoriji od jula 2022. godine, pošto je inflacija dostigla rekordne visine.

Dok cijene energenata padaju, a cijene hrane počinju da se spuštaju sa visokih nivoa, "nema jasnih dokaza da je bazna inflacija dostigla vrhunac", rekla je Lagardova odboru Evropskog parlamenta za ekonomska i monetarna pitanja u Briselu.

- Naše buduće odluke će osigurati da referentne kamatne stope budu dovedene na nivoe koji su dovoljno restriktivni da bi se postigao blagovremeni povratak inflacije na naš srednjoročni cilj od dva odsto. Kamate će se zadržati na tim nivoima onoliko dugo koliko je potrebno - rekla je ona, prenosi AP.

Visoka inflacija, posebno u segmentu hrane i energije, usporila je evropsku ekonomiju jer su potrošači prinuđeni da izdvajaju više novca za potrepštine, a ostaje im manje da troše na druge stvari.

Evropska privreda je jedva uspjela da ostvari rast od 0,1 odsto u prvom kvartalu. Lagardova je priznala da više kamatne stope povećavaju troškove zaduživanja i smanjuju obim bankarskih kredita.

Ona je ukazala na teret koji inflacija predstavlja za obične ljude, posebno one koji imaju niska primanja i veći dio svojih prihoda troše na hranu i energiju.